Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Г. Милановац: Промоција књиге ,,Српско срце Јоханово” Веселина Џелетовића

Дана 21.09.2023. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа жичког Господина Јустина у сали парохијског дома храма ,,Свете Тројице” у Горњем Милановцу , одржана је промоција књиге ,,Српско срце Јоханово“ аутора Веселина Џелетовића.

На самом почетку вечери, уз најаву вероучитеља Милорада Васиљевића, окупљенима се обратио г. Слободан Росић, менаџер удружења писаца ,,Поета“, који нас је све упознао са животом и радом Господина Веселина Џелетовића. Након њега, г. Џелетовић је почео са својим излагањем, у коме нас је упознао са једном страном живота Срба на Косову и Метохији, за који смо сви чули, али за који смо се прибојавали да прихватимо као истину. Ово је роман који се чита у даху, а након читања остаје без њега. Џелетовић је овим романом загребао по болној теми трговине органима, која је део трагичне судбине Срба током борбе за опстанак на Косову.

Дотакао се озлоглашене ,,Жуте куће“ и исказао истину која заслужује пажњу. Можда највећа вредност романа и јесте истина коју нам доноси, али поетски преобликована, без страшних и мучних призора. Писац је Немца Јохана упознао 2004.године на српском гробљу једног косовског села и тако сазнао невероватну причу. Јохан Вагнер, Немац племићког порекла, након успешне трансплатације срца, почиње да сања непознате пределе, сеоску кућу, плавооког дечака, српску капу и православну цркву. Са тим мислима одлучује да оде на Космет и сазна идентитет донора. Немац сазнаје да је човек захваљујући којем је жив заправо био отет и киднапован и након смрти дечакове мајке одлучује се на један несвакидашњи потез, а то је да прими крштење и пређе у хришћанство, како би могао да усвоји сина свог донора који је у међувремену остао без родитеља.

Писац овог романа са сваком изговореном реченицом све више нас је уводио у причу и тужну судбину Срба на Косову и Метохији. Аутор сматра да је истина као вода, полако али сигурно налази свој пут, као и то да је морало постојати божанска Промисао да управо он сазна Јоханову причу и објави је како би дошла до што већег боја људи. Писац истиче и своју веру у Косово и Метохију јер је то наш завичај ,,а завичај и успомене нико не може да нам узме“. ,,Косово и Метохија је утиснута у гене сваком Србину и проговориће пре или касније” – каже Џелетовић.

Овај роман је написан 2010. године, до данас књига је доживела 25 издања, преводе на руски, француски, немачки, грчки, италијански, јерменски и македонски, а укупно на 12 језика. Добитник је многих награда попут специјалног признања Академије ,,Иво Андрић” и руске елитне војне јединице ,,Козаци“.

Роман очекује и филмску реализацију, у чијој главној улози ће се наћи наш прослављени глумац Милош Биковић, а у преговорима су са још два, три холивудска глумца, чиме би домет ове истините приче био знатно шири, како код нас тако и на Западу. Остаје нам свима нада и вера да се такве судбине никада не понове и да то остане само ружна успомена, за коју ће одговорни некад одговарати.

Ђакон Миладин Милуновић

Contact Us