Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Слава Цркве брвнаре у Цветкама

На дан када Света Црква прославља Рођење Пресвете Богородице, код своје старе Цркве брвнаре око Светог жртвеника сабрао се верни народ цветачке парохије да прослави храмовну славу. Литургију је служио протојереј Владимир Јовановић, уз саслужење протојереја Ивана Терзића.

Након прочитаног Светог Јеванђеља отац Владимир је у својој беседи поменуо значај сабрања, подсетио је на пређашња времена где се народ сабирао да пласти, копа, сеје и жање, на свадбе и весеља која су трајала данима. Данашње време уништава саборност те је много важно да се сабирамо у име Божије особито у дане празника код свога храма. Отац Владимир је истакао значај и величину Пречисте Дјеве Марије и њеног рођења, да иако имамо много светитеља којима се молимо и много светих места ходочашћа не постоји већи заступник пред престолом Божијим коме можемо да се молимо од Пресвете Богородице. 

Литургијском сабрању су присуствовали ђаци Основне школе “Драган Ђоковић Уча“ из Цветака и Лађеваца са својим учитељицама као и директорком школе.  Драги гости су били и малишани Дечијег села са васпитачима. Након причешћа Светим и божанским тајнама Христовим благословен је славски колач, а затим су дечаци и девојчице из Културно-уметничког друштва “Ризница“ из Краљева приредили пригодан програм.

Уследила је славска трпеза љубави коју су припремили овогодишњи домаћини славе. За славском трпезом је старешина цркве захвалност изразио домаћинима славе а посебно се захвалио парохијанину Живадину Ђоковићу који је направио и приложио резбарни хорос за Цркву брвнару на место где је некада био стајао стари.

Протојереј Иван Ж. Терзић

 

Contact Us