Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Задушнице у Манастиру Вујан

У суботу 9. марта 2024. године, када се Црква молитвено сећа Светог Тарасија – Патријарха цариградског и свих уснулих у Господу (зимске задушнице), Свету Архијерејску Литургију у световујанској обитељи служио је Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин. Епископу су саслуживали: игуман манастира архимандрит Сава (Илић), парох брђанско-прислонички протојереј Звонко Рацић и ђакон Стефан Симић. Лепоти богослужења допринео је протопсалт Иван Трајковић. Епископа је, осим монаштва и свештенства, дочекао велики број верног народа и деце.

Епископ је у беседи истакао важност молитвеног сећања на оне који су уснули у Богу. У том светлу, Преосвећени је беседио о другом Христовом доласку: „А живот трајан и одређење места свих нас биће када Господ други пут буде дошао на земљу.“ Ипак, како Владика наглашава, док не дође тај час молитва је незаобилазан императив: хришћани су дужни да се моле за упокојене. Такође, акценат је био на неопходности љубави према ближњем: ако се човек никад не запита да ли је његов ближњи гладан „заиста није добро и суд за такве почиње већ сада овде на земљи.“. Дакле, критеријум суда Божијег је љубав: „Тражи љубав од нас. Тражи да стекнемо врлине – Христове врлине.“

Беседу Епископа Јустина можете послушати ОВДЕ.

Након Свете Литургије, одслужен је помен упокојенима уз присуство верног народа. Потом, уследила је трпеза љубави коју је припремило братство манастира.

Вероучитељ Милорад М. Васиљевић

Contact Us