Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Војнобезбедносна агенција прославила у Краљеву своју славу Светог краља Драгутина -Преподобног Tеоктиста

Војнобезбедносна агенција је 12. новембра обележавајући Дан ВБА и Дан безбедносне службе свечано прославила и своју крсну славу Светог краља Драгутина – Преподобног Теоктиста.

Ове године домаћин славе био је  4. центар ВБА  у Краљеву. Испред овог центра госте је дочекао, као прави  домаћин славе пуковник мр Бобан Радивојевић. Међу најзначајнијим гостима поред директора ВБА бригадног генерала Петра Цветковића и  високих официра, били су изасланик Његовог Преосвештенства Епископа жичког Г. Јустина архимандрит Дамјан (Цветковић), секретар ЕУО епархије жичке, као  и игуманија манастира Кончула мати Минодора.

По пријему званица у претходно освештаним просторијама, присутнима  се са топлим речима добродошлице обратио домаћин славе пуковник Радивојевић. Затим је пререзан славски колач у славу и част заштитника ВБА Светог краља Драгутина – Преподобног Теоктиста.

Архимандрит Дамјан је преломио славски колач са начелником 4. центра  Војнобезбедносне агенције пуковником мр Бобаном Радивојевићем и сарадницима, након чега је пренео благослов и поздрав Епископа жичког Г. Јустина, који је  био спречен  да присуствује слави због служења Свете Литургије у задужбини Светог краља у Ариљу. Припаднике  Војнобезбедносне агенције упознао је  са славним житијем Светог краља Драгутина . Подсетио нас је и на наш немањићки идентитет који мора бити охристовљен. Дубоке корене војне безбедности имамо описане још у песмама косовског циклуса посебно у песми Косанчић Иван уходи Турке. Војска и Црква су два крила нашег народа, и у њему уживају највеће поверење.

Честитајући крсну славу  отац Дамјан  је упутио молитве Светом краљу да припадницима Војнобезбедносне агенције буде заштитник и помоћник у обављању часне службе у заштити безбедности Републике Србије и свих њених грађана.

За све уважене госте приређени су и поклони који су  уручени на трпези. Начелник Дома Војске Србије у Краљеву и професор српског језика и књижевности Радослав Премовић је одржао слово о Светом краљу Драгутину  који је описан у српској средњевековној књижевности.

јереј Дејан Марковић

 

 

Contact Us