Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Владика Јустин у посети вукушичкој парохији

На празник свете равноапостолне Марије Магдалине, 4. августа 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин служио је свету архијерејску Литургију у цркви -брвнари у Вукушици код Краљева, посвећеној светом Јовану Крститељу. Владики су саслуживали архијерејски намесник жички протојереј Миломир Радић и парох ивањички протојереј-ставрофор Гмитар Милуновић.

Након причешћа многобројног верног народа и деце, владика Јустин се обратио поучном беседом подсетивши на велики јубилеј храма, 200 година од изградње, и на све наше претке који су учинили да овај храм постоји и да се у њему окупљамо да благодаримо Господу.

По завршетку Литургије Преосвећени владика је уручио архијерејске захвалнице добротворима Црквене општине Вукушица за несебичну љубав при обнови храма светог Јована Крститеља и парохијског дома. Захвалница је уручена Општини Врњачка Бања, коју је примио председник општине г. Бобан Ђуровић, Месној заједници Вукушица, коју је примио председник Милан Ердоглија, затим, Љубици Аћимовић, Горану Терзић и Бобану Тамбурић из Вранеша.

Том приликом Епископ Јустин је одликовао и јереја Дарка Несторовића, пароха вукушачког, звањем протонамесника.

Трудом протонамесника Дарка и његових парохијана за званице и све присутне припремљена је богата трпеза. У својој беседи отац Дарко је укратко подсетио на историјат вукушичке цркве – брвнаре и на све његове претходнике на овој парохији.

Владика Јустин је, затим, обишао и нови храм у Вранешима (парохија вукушичка), посвећен Светом Сави, где је у разговору са парохом и грађевинским одбором дао предлог изгледа иконостаса који ће украшавати светосавски храм. Владика је, такође, дао благослов да се у храму Светог Саве почне са редовним служењем свете Литургије. У наставку посете вукушкој парохији, Преосвећени владика је обишао и новосаграђени парохијски дом који је подигнут на месту дотрајалог, 60 година старог дома.

На позив пароха грачачког, јереја Милана Костића, Епископ Јустин је посетио храм Светог Саве у Грачацу који је сазидан у 13. веку. Данас је храм у потпуности реновиран, зидови су украшени новим фрескама и постављено је подно грејање. Отац Милан је упознао владику Јустина са даљим плановима на уређењу храма, тачније фасаде храма и порте.

Фото: Иван Спасојевић

Вранеши – храм Светог Саве

Грачац – храм Светог Саве

 

Contact Us