Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Владика Јустин служио у Горњем Милановцу

У недељу пред Богојављење црква Св. Тројице у Горњем Милановцу дочекала је у радости свог духовног оца и Епископа жичког Г. Господина Јустина.

Братство храма у Г. Милановцу дочекало је старешину краљевачког храма Св.Тројице, протојереја-ставрофора Јована Ђорема, изасланицу настојатељице манастира Враћевшница сестру Ирину, као и представнике града и градских институција. Са нашом црквеном заједницом данас су поделили радост и: председник Општине Милисав Мирковић, подпредседник Мирослав Миловановић, председник суда Душан Љутић, командир касарне пуковник Неђељко Планојевић, изасланик директора полиције, директор Јавног Комуналног предузећа Рајко Нешковић, представници Културног центра, директорка градске библиотеке Нада Вељић, делагација из музеја са кустосом Сашом Марушићем, директор Техничке школе Драган Петровић, директорка Економске школе Наташа Глишовић, директорка Треће Основне школе Јелена Нешковић,  изасланик директора дечијег вртића „Сунце“, градски одборници, лекари из Дома здравља, истакнути привредници, приложници и добротвори цркве у Г. Милановцу. Поред верног народа Литургији су присуствовали вероучитељи са својим ученицима.

Преосвећени владика Јустин је у својој надахнутој беседи истакао значај Божићне радости која траје у нама и улива се у воде Богојављења којима Црква окуша истинско духовно рођење. Наш живот је време ипуњено од празника до празника у ишчекивању доласка Господа. Нагласио је важност причешћа верног народа, ван поста и позвао верни народ да приступи Св. Чаши, а многобројни народ га је послушао. Позвао је све присутне да се уздигну изнад овог времена и простора и брига овога света као орлови, јер ко високо лети има добар поглед.

Свету Литургију улепшало је византијско појање хора храма Св. Саве у Краљеву, преневши нам дух Свете Горе Атонске којом је одисала Црква све време Св. Литургије. Народ је могао да осети неодољиви дух Православља који су осетили изасланици кнеза Владимира у цркви Св. Софије у Цариграду. На лицима многих осетила се светосавска богочежња.

После Св. Литургије уследила је трпеза љубави, на којој је старешина храма Драган Ђорем поздравио све присутне захваливши им се на доласку. Византијски хор и хор цркве Св. Тројице у Милановцу су својим појањем додатно обогатили трпезу.

Ђакон Владимир Вулета

Contact Us