Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

“Видовдански духовни сусрети“ у Вичи

На Видовдан, 28. јуна 2024. у Вичи, благословом нашег Митрополита жичког Г. Јустина одражана је пета по реду манифестација ,,Видовдански духовни сусрети”. Ова манифестација, започета  је Светом Литургијом коју је служио парох вички, јереј Немања Матејић, који се након прочитаног Јеванђеља обратио присутнима. Осврнуо се на значај страдања и трпљења ради Господа коју је и показао Свети Кнез Лазар. Истакао је да ми хришћани треба да стремимо за остварењем небеског и  непролазног царства, које се остварује на Светој Литургији.

Након  Свете Литургије служен је парастос свим вичким парохијанима који су да ли животе у претходним ратовима од 1912. до до сукоба  деведесетих година прошлог века.  За све присутне уприличено је послужење. Након чега је отворена пета по реду манифестација ,,Видовдански духовни сусрети у Вичи”. Програм је водила Марија Неранџић из Центра за Културу Општине  Лучани-Гуча. Након кратког увода, дала је реч старешини храма јереју Немањи Матејић.

Свештеник је поздравио све присутне, захваливши се на њиховом доласку. Најавио је учеснике овогодишње манифестације и пожелео им је да уживају у културно уметничком програму.  Такође, старешина храма захвалио се учесницима ове манифестације фабрици Милан Благојевић из Лучана, Центру за Културу Општине Лучани-Гуча, као и свим парохијанима Пред приступном публиком наступио је новоосновани музички ансамбл ,, Корени” из Београда. Они су се  традиционалним и изворним песмама представили публици. Након отпеваних песама, приступио је истакнути драмски уметник Андреј Шепетковски. Он се публици обратио беседом Светога Јустина Ћелијског, о Видовдану.

С обзиром да драмски уметник пише песме и сценарије, присутнима је прочитао и своју песму о данашњем дану. То је публику посебно одушевило где је уследио и огроман аплауз. На крају програма, старешина храма јереј Немања Матејић, изразио благодарност свима на данашњем дану, пожелевши да се и следеће године окупимо у што већем броју на овој манифестацији.

Богослов Радован Ћировић

Contact Us