Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Видовдан у Матарушкој Бањи

Видовдан, слава Храма Светог великомученика кнеза Лазара, у  Матарушкој Бањи свечано је прослављена!

Светом Литургијом је началствовао архимандрит Дамјан (Цветковић), секретар ЕУО-а Епархије жичке уз саслужење Архијерејског намесника жичког протојереја Саше Ковачевића, протојерејâ Радоје Санда и Мирољуба Попадића, из Краљева,  протојереја Милана Јовановића из Америке, старешине храма прот.ставр. Љубинка Костића, и ђакона Горана Вучковића из Краљева.

Сабраном народу се пригодном беседом обратио архимандрит Дамјан, наглашавајући значај избора Светог кнеза Лазара, његовог светосавског и јеванђелског завета и определења за Царство Небеско. Држећи се тога пута и избора, и ми Срби хришћани једино животом по Богу, по Христу можемо се засигурно сматрати правим следбеницима својих Светих предака и очекивати помоћ од Бога и наслеђе вечног живота и Царства Небескога.

После освећења славског жита и колача од стране Архијерејског намесника, старешина храма се захвалио у име братства храма и црквеног одбора, свима служашчима и сабраном народу, позвавши све на пост и молитву, као нашу одговорност и обавезу  у времену кад су угрожене наше светиње и народ на вековним огњиштима на простору Косова и Метохије.

Уприличена је славска трпеза, у току које је песник Милоје Радовић, овогодишњи добитник награде „Кондир Косовке девојке“ изговорио три пригодне песме: „Крајпуташ“, „Смрт Антонија Драговића свештеномонаха жичког“, и „Света глава Светога Лазара“. Потом је професор Радослав Премовић, песник, изговорио своје две песме: „Видовданска посланица кнезу Лазару“, и „Ноћас сам сањао Косово“.

Уз захвалност Богу, Светом кнезу Лазару и косовским мученицима, испраћамо и овај Видовдан, подсећајући своје савести на истрајавање у сталној будности и духовној трезвености, и молитви за спас нашега рода.

                                                                                    Прот.ставр. Љубинко Костић

Contact Us