Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Видовдан у Матарушкој Бањи

Литургијским приносом на храмовној слави у Матарушкој Бањи на Видовдан, обележено је живо сећање на косовски, Светолазаревски завет.

Свету Литургију је служио: архимандрит Сава (Илић), секретар Епископа жичког Г. Јустина, Архијерејски намесник жички протојереј-ставрофор Ненад Илић, протојереј-ставрофор Јован Ђорем, протојереј-ставрофор Љубинко Костић, старешина Храма Светог кнеза Лазара у Матарушкој Бањи, протојереји: Иван Терзић, Драган Глигић и Радоја Сандо, и протођакон Милутин Балтић.

Сабранима се пригодном и дубоко надахнутом празничном беседом обратио протојереј Радоја Сандо, подсећајући на историјску и духовну димензију празника Видовдана, и на обавезу чувања онога што је Свети кнез оставио поколењима у завештање, а то је стајање на путу јеванђелске истине и чување хришћанског имена и народног образа. Ни Светом кнезу није било лако направити избор, али вођен снагом Духа Светог одабрао је прави пут и без страха стао пред надмоћног непријатеља, по оној Његошевој „тирјанству стати ногом за врат, то је људска дужност најсветија.“

Тако и ми кад се нађемо пред избором морамо се смирити и помолити Господу па ће нам се прави пут пројавити. Нагласио је да Видовдан има и есхатолошку димензију, јер у Светој Литургији говоримо:“Још се сећамо свега онога што се ради нас збило, крста, гроба, тридневнога Васкрсења, узласка на небеса, седења с десне стране и другога славнога доласка Христовог.“ Свети кнез је знао ову истину, и саможртвеном љубављу је са косовским витезовима пошао Господу у загрљај. Порука је и нама да не заборавимо обавезу чувања вере , наде и љубави, да у животу увек чинимо прави избор, са знањем да треба да станемо пред Господа и положимо рачуне како смо чували косовски и светолазаревски завет.

После Свете Литургије и приноса славског жита и колача, у црквенонародној сали је приређена трпеза љубави, уз кратак пригодни програм у коме су учешће узели: народни гуслар Радован Пековић, дечији песник Милоје Радовић, рецитатор Богдан Златић, и појац Ирина Костић.

Све сабране је поздравио у име братства и црквеног одбора, старешина храма протојереј-ставрофор Љубинко Костић.

Протојереј-ставрофор Љубинко Костић

 

 

 

 

Contact Us