Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Видовдан у Матарушкој Бањи

Црквена општина у Матарушкој Бањи, прославила је храмовну славу, Видовдан. Храм Светог кнеза Лазара, обасјан зрацима јутарњег сунца, сабрао је верне.

Свету Литургију служио је игуман Манастира Студенице архимандрит Тихон (Ракићевић), архијерејски намесник жички протојереј-ставрофор Ненад Илић, протојереј Миломир Радић, протонамесник Милош Станисављевић,  старешина храма протојереј-ставрофор Љубинко Костић, и протођакон Милутин Балтић.

После литије, испред Храма Светог кнеза Лазара, о. Тихон је осветио славски колач и жито. Сабранима се дивним и поучним речима обратио протојереј Миломир Радић, наглашавајући значај Видовдана и Косовског завета, као и плодове рада и духовног наслеђа две светородне династије: Лазаревића и Бранковића, подсетивши и наше поколење на обавезу чувања Косовског завета и определења за Царство небеско, на које нас подсећа и данашње прочитано Јеванђеље речима: “Иштите најпре царства небеског и правде његове.“

 

За трпезом љубави у црквенонародној трпезарији, Теодора Ђорђевић из Матарушке Бање, ученица музичке школе, на фрули је одсвирала три старе српске духовне песме. Потом је кратким, али врло значајним излагањем присутне поздравио професор историје др Драгољуб Даниловић, упућујући нас на духовну будност, на познавање наше историје од Светог Симеона Мироточивог и Светог Саве, преко осталих Немањића и Светог Кнеза Лазара, и на чување Светолазаревског завета. Нагласио је да у својој свести увек морамо имати на уму Косово и никада не изговорити да је Косово и Метохија изгубљено. Као прилог овом излагању, ђак Богдан Златић је дивно одрецитовао песму Милана Ракића, На Газиместану. Петогодишња Ђурђа Ђорђевић је певала неколико песама, међу којима и  “Од Христовог Васкрсења нема већег дара“ од Светог владике Николаја.

Потом се присутнима обратио о. Тихон, подсетивши нас на славне Немањиће, на Светога Саву и његову Беседу о правој вери, на духовни континуитет, преко Светог великомученика кнеза Лазара, на његову жртву и усмерење ка вечним и непролазним вредностима Царства небеског. Ми смо настављачи својих светих предака и њихових светих завета. Видовдан и Косово нису завршени. Они увек и данас трају и очекују од нас прави одговор на изазове у којима живимо.

Свима се на крају обратио и госте поздравио, у име братства и Црквеног одбора, старешина храма протојереј-ставрофор Љубинко Костић.

Данашњи видовдански сусрет, завршио се, нама свима добро знаном поруком, да је „земаљско за малена царство, а небеско увек и до века.“

Протојереј-ставрофор Љубинко Костић

Contact Us