Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Видовдан – храмовна слава у Матарушкој Бањи

Црквена заједница у Матарушкој Бањи је свечано прославила храмовну славу, Светог великомученика кнеза Лазара и косовске мученике и новомученике.

Свету Литургију, на којој се сабрало мноштво народа, служио је Архијерејски намесник жички протојереј Саша Ковачевић, а саслуживали су: протојереј-ставрофор Лазар Васиљевић, протојереј-ставрофор Станоје Лазаревић, протојереј Жарко Барац, протојереј Радоја Сандо, протонамесник Мирољуб Попадић, протојереј-ставрофор Љубинко Костић и протођакон Милутин Балтић.

 

 

После освећења славског колача и жита, сабранима се обратио пригодном празничном беседом Архијерејски намесник жички протојереј Саша Ковачевић, честитајући празник и наглашавајући значај данашњег празника за наш српски народ. Видовдан нас увек ставља пред питање избора у животу. Свети кнез Лазар и косовски мученици и јунаци су направили прави избор, изабрали су прави пут и на тај начин оставили нама у завештање да се опомињемо њиховог светлог примера и избора вечних и непролазних вредности. Све земаљско је краткотрајно и пропадљиво. На нама је света обавеза да чувамо опредељење за Христа и Његову истину.

Потом је у трпезарији парохијског дома приређена славска трпеза. У кратком пригодном програму, сабраним гостима се обратио дечији песник Милоје Радовић са две своје песме: Не дамо им што траже да дамо („Косово је онебљена слика, Светог цара и Светих ратника“) и Пост на речима. Потом је изговорио и текстове Оставштина Митрофана Романова и одломак из романа „Лептирова одбрана“.

 

У наставку, старешина храма протојереј-ставрофор Љубинко Костић, захвалио се Архијерејском намеснику и служашчем свештенству, свим гостима и учесницима у животу црквене заједнице при Храму Светог кнеза Лазара, поздравивши их песмом „О, Лазаре свети“, и поруком да не заборављамо светосавски и светолазаревски завет, него да га чувамо и испуњавамо.

Протојереј-ставрофор Љубинко Костић

Contact Us