Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Веронаука у Ужицу: Азбука старих занимања

Током првих пролећних дана ученици верске наставе, „Прве основне школе краља Петра II“ из Ужица, вредно су узели учешћа у обележавању тематске недеље посвећене каријерном вођењу.

У циљу упознавања са историјом старих заната, који су данас део наше културне баштине, ученици су на првом месту излистали списак занимања и послова који се помињу у Светом Писму и првим вековима развоја хришћанства.

Ученици првог разреда латили су се дрвених бојица украшавајући пано на коме смо представили светог Луку као сликара и лекара; Пресвету Богородицу како држи плетивно и везе; Апостоле као рибаре; свештеника приликом чина освећења водице, пастире, писце, столаре, песнике…

Другог дана тематске недеље исписивали смо, како старе латинске, тако и наше народне пословице о раду. Изрека „Acta, non verba – дела, не речи!“ нас је инспирисала да направимо презентацију посвећену старим занимањима која су обележила претходна два века у Србији. Слајд за слајдом нам је представио занат опанчара, црепуљара, абаџије за израду народне ношње, ободара за израду сита, црепуљара, шнајдера, берберина, ткаље…Уз пропратне текстове сведочили смо времену када је ручни рад био на цени, а стрпљење и упорност врлина која је уграђена у сваки направљени предмет. Данас су то већином породични занати који се чувају од заборава.

Да нам не остане све само на папиру, желели смо да се упознамо и осетимо у пракси како занат изгледа или можда неки посао са којим би се ђаци у будућности бавили.

Пријатно су нас угостили у оближњој посластичарници. Ученици су правили фил, развијали тесто, мазали, а потом засладили колачима.

Како би водили рачуна о здрављу, пут смо наставили ка стоматолошкој ординацији. Уз љубазност особља, ученици су имали прилике да уђу у улогу зубара и другарима демонстрирају сам рад ове професије.

Како нам је време ишло у прилог, интегрисали смо часове верске наставе и медијске писмености и тиме посетили најстарију медијску кућу у граду „Радио Ужице.“ Пажљиви погледи ученика су били доказ колико им је и ова тема пријала. Враћајући се ка школи, понављали смо још неке пословице о раду: „Без алата нема ни заната“, „Најслађа је вечера радом стечена“… и друге.

Предвиђене активности смо приводили крају организујући радионицу са првацима. Сходно темама које ђаци обрађују причајући о стварању света, желели смо радионицом да их упознамо са занимањем еколога. Уз низ прича о „Добром дрвету“, текстова, песмица, задатака, ученици су увидели колико је очување природе не само задатак еколога, већ и осталих људи, јер бринући о природи, тиме показујемо какав је наш однос према Творцу природе, Богу.  

У нади да ћемо имати више оваквих занимљивих седмица, ученици верске наставе су се захвалили учитељицама Невени Милосављевић, Марији Негројевић и Нади Радојичић на заједничким активностима којима смо испунили предвиђене задатке и можда чак увидели послове са којима би се у будућности бавили.

Вероучитељ Ненад Вукајловић

Contact Us