Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Велики Четвртак у Саборном храму у Краљеву

На Велики Четвртак, дан када је Господ Исус Христос установио Свету Тајну Причешћа, Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин началствовао је сабрањем у Храму Светог Саве у Краљеву.

Господ Исус Христос је на данашњи дан установио Свету Тајну Причешћа. Она до данас чини основ постојања Свете Цркве. На свакој Литургији ми смо позвани: „Узмите, једите; ово је тело моје“ и „Пијте из ње сви; Јер ово је крв моја Новога Завета“ (Мт. 26, 26-28).

 

Поред спомена на установљење највеће Свете Тајне, овог дана се сећамо и Христовог прања ногу ученицима, опроштајне беседе на гори Сионској и Гетсиманском врту, као и Његове издаје и предаје.

Учешће у Светој Литургији овог данас узели су велики број деце и људи, сјединивши се са истим Телом и Крвљу Господа Нашега Исуса Христа,  којима су апостоли причешћивани од самога Христа.

 

 

У вечерњим часовима клепала су означила јутрење Великог Петка и читање 12 Јеванђеља везаних за Христово страдање. Заједно са Епископом Јустином и свештенством верни народ се кроз јеванђелска читања подсетио догађаја везаних за издају Господа Исуса Христа од стране Јуде Искариотског, суд Понтија Пилата, пљувања, бичевања, распеће и погреб.

Душан Дуњић, студент ПБФ-а у Београду

 

 

Contact Us