Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Велика Госпојина – слава Манастира Студенице

Празник Успења Пресвете Богородице свечано је прослављен у Манастиру Студеници. Храмовна слава је дочекана свеноћним бденијем, које је у амбијенту древне немањићке светиње посебан доживљај.

На дан празника служена је Света Литургија, којом је предстојао игуман студенички архимандрит др Тихон (Ракићевић), уз саслужење јеромонахâ Виталија (Милошевића) и Паладија (Вукшића), протонамесника Александра Јевтића и јереја Александра Бојовића. На празничну тему беседио је о. Александар Јевтић.

– Израз “успење“ имамо као искуство нашег живота – никада не стојимо у месту, или напредујемо или назадујемо. Свети Јефрем Сирин каже да је рај био на узвишењу да би човек увек гледао навише. Да се не загледа превише у себе, садашњост или прошлост – јер Бог долази из будућности. Тако ми обнављамо своје пало стање које нам је остављено од прародитеља. Зато је Свети Сава говорио братији да њихов ум буде уперен на небеске красоте.

Ми кроз пост обнављамо ту рајску слику, као што се фреске у овом манастиру обнављају. Ми не стварамо нове путеве, ми идемо даље утабаним путевима наших Отаца. Од Пресвете Богородице учимо најважнију лекцију поста: да прихватамо вољу Божију о себи. Када то научимо, ни смрт нам неће изгледати страшна – управо зато данас и славимо празник њеног Успења као залог радости, а не туге, рекао је о. Александар.

Након причешћивања великог броја верника, који су са разних страна на овај празник походили светињу, извршен је трократни опход око храма. На платоу испред улаза у храм извршено је освећене колача и жита, а затим је уследио отпуст.

Празнично славље је послужењем настављено у порти храма, обасјаној сунчевим зрацима и радошћу старих и младих гостију манастирске славе.

Братство манастира

Contact Us