Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

,,Васкршња пијаца“ и хуманост на делу у Лучанима

У овим светлим данима прославе најрадоснијег хришћанског празника Васкрса, у петак, 21. априла, у холу ОШ „Милан Благојевић“ у Лучанима  одржана је приредба и продајна изложба хуманитарног карактера под називом „Васкршња пијаца“. Приредбу су заједно  организовале наставница веронауке Милица Глукчевић и наставница француског језика Милица Јанковић, а несебичну помоћ и подршку су пружили и директор школе Милош Јаковљевић, библиотекарка Гордана Драшковић као и учитељице и наставници ове школе. Наиме, у овом школском догађају  учествовали су ученици који похађају веронауку, верску секцију, као и пројекат Обогаћеног једносменског рада под називом „Кувам и храним се здраво“.

Свечаност је почела на првом великом одмору и присуствовали су јој готово сви ученици, као и велики број учитеља, наставника и особља запосленог у школи. За први део приредбе била је задужена вероучитељица Милица Глукчевић.  Приредбу су отвориле ученице осмог разреда Николина Зечевић и Нађа Костић, које су пожелеле добродошлицу присутнима и најавиле програм, као и значај овог окупљања. Затим су ученице шестог разреда Јована и Ђурђа Тодоровић, отпевале васкршњи тропар на црквенословенском и грчком језику. Након тога, уследила је кратка презентација о значају Васкрса и обичајима везаним за овај празник, коју су интерпретирале поменуте Николина и Нађа.  И најзад, хор веронауке, састављен од ученика  шестог разреда, отпевао је  композиције „Два анђела шеташе“, „Маријо славна“ и „Људи ликујте“. Све тачке ове приредбе испраћене су аплаузима и, у духу празника који је обележен, великом радошћу на лицу присутних.

На другом великом одмору  посетиоци су имали прилику да дегустирају храну и пиће које су припремили учесници Обогаћеног једносменског рада „Кувам и храним се здраво“, у организацији наставнице француског језика Милице Јанковић. Изложени су веома укусни производи ове секције попут интегралних кифлица, чоколадних мафина, разног пецива и пића којим су се присутни могли освежити. На једном од пунктова изложене су и васкршње честитке, креативне, маштовите и сликане са великом љубављу.

Овај продајни део приредбе осмишљен је тако да посетиоци дегустирају изложене производе или купе поменуте честитке и остале рукотворине, након чега ће у украшену кутију постављену на једном од пунктова убацити свој добровољни прилог који је намењен за лечење наше ученице трећег разреда Магдалене Тодоровић. На тај начин, сви су били вођени веома снажним мотивом а то је да једној другарици из школске клупе, која се бори са неизвесном болешћу, поврате изгубљени сјај у очима и дају подршку у овом великом искушењу кроз које пролази.

Изведена је приредба и прикупљен добровољни прилог. На лицима присутних видела се радост, а у срцима деце и одраслих заискрила је најчистија љубав коју осећамо сваки пут кад неком помогнемо. Нека би дао Бог што више овакве љубави и исцељења свима којима је помоћ потребна јер „Kао уздарје за свој живот Господ уопште не захтева наше животе, за своју крв не захтева нашу. Он за љубав коју је показао према  нама тражи само нашу љубав“, а та љубав се најбоље види у односу прама ближњем.

Ово је један мали образац наших ученика који треба да изађе из хола школе и добије шире размере, јер заиста, међу нама је пуно потребитих али да им и ми уједињени у име Христово, јединог правог Животодавца, можемо улити наду јер као што и јеванђеље каже да ,,где су двоје или троје сабрани у име моје, онде сам и ја међу њима“ (Мт 18-20).

За нашу драгу девојчицу остаје да се молимо да буде чврста духом у невољама и да се ослони на Господа јер нам и сам Господ у Светом Писму оставља: ,,Дуготрпељиви привремено трпи да би му се потом дала радост“ (Сир 1.23-24).

Вероучитељ Милица Глукчевић

Contact Us