Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Ужице: Вече посвећено Музеју Српске Православне Цркве

У организацији Ужичке академске парламентарне уније и Града Ужица, ученици седам средњих и две високообразовне установе, као и Црквени хор „Ђурђевак“ посетили су 2. децембра 2019. године наше светиње манастире Ћелије и Лелић, а након тога у музеју Српске Православне Цркве и изложбу „Осам векова уметности под окриљем Српске Православне Цркве 1219-2019“.

Музеј Српске Православне Цркве чува реликвије од непроцењиве вредности, осмовековну баштину српског Православља од времена Светог Саве до данас. Ту се налазе највредније колекције рукописних и штампаних црквених књига, старих српских гравира, одежди, сакралних предмета од метала, дрвета, кости, седефа и коже, црквеног веза, печата, историјских докуменaта и портрета црквених великодостојника. Плаштаница краља Милутина, одора Светог кнеза Лазара, митра Катарине Кантакузине, похвала монахиње Јефимије, повеља цара Душана, кивот Светог Стефана Дечанског из 1343. године, Дечанско апокрифно Јеванђеље из 13. века сачувани су у музеју и сведоче о једном времену које је било, а за собом остављају  траг духовности која ће увек бити.

Надахнути утисцима са овог путовања, а у организацији Ужичке академске парламентарне уније и  Града Ужица, Ученички парламент Техничке школе је у среду, 15. јануара 2020. године у Свечаној сали Градске куће у 19 часова приредио нашим суграђанима вече посвећено Музеју Српске Православне Цркве.

Спој њихових стручних знања и креативности, знања стечених на часовима редовне наставе и рад у секцијама и ваннастваним активностима, као и  њихова марљивост и ентузијазам изнедрили  су  овај програм. Музичко-сценским наступом, изложбом радова, беседом  и другим пригодним садржајима ученици Техничке школе одшкринули су врата Музеја Српске Православне Цркве и увели  нас у његове раскошне ризнице.

 Данка Гогић,

наставница Српског језика и књижевности,

Техничка школа

 

 

Contact Us