Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Ужице у сусрет храмовном јубилеју: протојереј Александар Јевтић о Духу празника и породичним вредностима

У данима уочи празника Рођења Богомладенца Христа, а у сусрет јубилеју 180. година од освећења Цркве Светог великомученика Георгија у Ужицу, који ће у току 2024. године бити обележен разним садржајима и манифестацијама, Црквена општина Ужице организовала је предавање у сали Народне библиотеке у Ужицу. Гост предавач био је парох краљевачки, протојереј Александар Јевтић, а тема и најава догађаја који нам се приближавају “Дух празника и породичне вредности“.

У препуној сали Народне библиотеке, испуњене до последњег местa, у присуству и братској љубави свештеника из Цркве Светог апостола и јеванђелисте Марка, као и пароха креманског Александра Ђуричића, уводну реч дао је протојереј Владимир Дуканац, старешина Цркве Светог Георгија.

Отац Александар је у садржајном, питком и живом, до краја поједностављеном предавању, са мноштвом примера, присутнима приближио проблематику са којом се сусреће савремена породица. Анализирајући старозаветне и новозаветне догађаје који одсликавају дух празника и значај породице, критички се осврнуо на многе друштвене моделе који су кроз историју, до наших дана, утицали да се данас налазимо у ситуацији у којој је неопходно сведочити изворни етос Цркве као богочовечанске заједнице која преображава време и међуљудске односе. Вођени поукама блаженопочившег патријарха Павла, једни другима требамо молитвом видати ране, настојећи да послушамо речи којима је Ерих Фром препоручивао да се увек трудимо да „будемо“ (добар отац, мајка, син, ћерка, комшија, колега), а не да „имамо“ (доброг супруга, супругу, сина, ћерку, комшију, колегу).

Као бивши ужички парох, о. Александар је остао драг у срцима многих Ужичана, о чему сведочи њихово стрпљиво чекање да им он напише посвету у свом допуњеном издању књиге Господе, где станујеш?

Протојереј Милан Луковић

Contact Us