Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Успење Пресвете Богородице у Кушићима код Ивањице

Рађањем си сачувала дјевство, а смрћу ниси оставила свет,

Пресвета Богородице. Прешла си у живот мати Правог Живота,

И својим молитвама избављаш од смрти душе наше.

 

Данас наша Света Православна Црква молитвено се сећа и слави један значајан догађај из живота Пресвете Богородице – њену земаљску, телесну смрт, или боље рећи, њено пресељење тј. Успеније са земље на небо. Како њој тако и нама свима данас или сутра предстоји пресељење из овога света у други свет.

Тако се и овај празник прославља годинама уназад као храмовна слава Цркве у Кушићима, надомак Ивањице. Прослава је почела литургијским сабрањем. Светом Литургијом началствовао је парох миланџански јереј Зоран Стевлић уз саслужење протојереја Обрада Радојевића. За певницом је певао ученик Цетињске богословије Стефан Стевлић. У својој беседи отац Зоран је истакао значај овога празника. Он је рекао да најбољи пример пењања са земље на небо имамо у Пресветој Богородици, и то од њеног чудесног рођења па до још чудније смрти и узношења на небо. Он је нагласио да је њен живот био постепено пењање по лествици живота од земље ка небу. Као трогодишње дете одведена је у јерусалимски храм, а касније бива заручена за сиромашног дрводељу Јосифа. И на крају, као круну свега тога она као најдостојнија међу женама, вољом Божијом одређена је да постане Мајка Сина Божијег – Господа и Спаса Нашега Исуса Христа.

Након Свете Литургије испред цркве обављен је чин сечења славског колача, а након тога очитан је помен код спомен костурнице која се налази у порти цркве изгинулим српским и црногорским борцима Јаворског одреда. По завршетку тога отац Зоран се још једном обратио верном народу и домаћину славе Будимиру Арсовићу. Нарочито се захвалио људима који су донирали новац за изградњу камених степеница на главним и северним вратима, као и донатору који је даривао нови горионик за паљење верских свећа.

Након тога уприличена је славска трпеза коју је спремио овогодишњи домаћин славе Будимир Арсовић са својом породицом, а том приликом захвалио се свима који су дошли да прославе овај празник.

Ученик Богословије Стефан Стевлић

 

Contact Us