Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Уснуо у Господу протојереј – ставрофор Адам Чарапић (1933-2022)

На дан 19. септембра 2022. године када, наша Света Црква, прославља спомен на чудо Светог архангела Михаила, на пут ка вечном Царству Божијем испраћен је, наш брат и свештенослужитељ протојереј – ставрофор Адам Чарапић.

Поводом упокојења оца Адама, служена је Света Литургија у Храму Свете Тројице у Горњем Милановцу. Литургијским сабрањем началствовао је Архијерејски намесник таковски – протојереј Драган Ђорем, а саслуживали су: протојереј – ставрофор Драган Радојичић, протојереј – ставрофор Драган Сарачевић, протојереј Чедомир Дамјановић, протонамесник Здравко Николић, јереј Владимир Воштић и ђакон Миладин Милуновић.

Дана 17. септембра 2022. године, у јутарњим сатима, у Горњем Милановцу, представио се у Господу протојереј – ставрофор Адам Чарапић. Писање своје животе књиге од деведесет година, отац Адам је започео у здравој средини у селу Пријевор код Чачка 6. јуна 1933. године у честитој земљорадничкој породици Чарапић, од родитеља Радише и Софије. Основну школу завршава у Пријевору,  затим гимназију у Чачку, а онда уписује Богословију у Београду при Манастиру Раковици.

Отац Адам је, 1958. године, ступио у свештенички чин у Манастиру Сретење, рукоположен од стране тадашњег Епископа жичког Г. Германа – потоњег Патријарха српског. На првој парохији, у Шилопају, провео је са својом супругом пуних дванаест година. Године 1971. благословом Епископа жичког Василија, бива постављен на парохију у Горњем Милановцу у послушању и обавезама које је Црква стављала пред њега. Парохијску дужност вршио је у Луњевици, затим у Брусници, па у Велеречи. На брусничкој парохији, где је најдуже службовао, посебно се заузео на обнови Цркве Светог Николаја, која је, нажалост, била доста девастирана. Многе потешкоће су га пратиле у току радова на храму, као и сметње од ондашње власти. Ипак, уз помоћ Божију, захваљујући добрим људима, прота је успео да Цркву приведе богослужбеној функцији. Био је цењен и уживао је углед у целом граду – свештеник мира, љубави и утехе. Иза себе је оставио две ћерке – Љиљану и Снежану.

Након заупокојене Литургије, служено је свештеничко опело, уз присуство многобројног свештенства и верног народа. Присутнима се обратио протојереј Драган Ђорем који је, читајући писмо, Епископа жичког Јустина,  пренео речи утехе и подршке породици. Такође, на опелу се обратио пригодном беседом и, надлежни парох протојереј – ставрофор Аранђел Даниловић, опростивши се са оцем Адамом.

Нека је вечни и блажени покој новопрестављеном протојереју – ставрофору Адаму, који ће остати међу нама у молитвеном сећању као пастир добри, који је дао велики допринос својој Цркви и своме роду. Нека му Господ подари Царство Небеско, а утеху његовој породици.

Братство Храма Свете Тројице у Горњем Милановцу

Contact Us