Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Упокојио се протојереј-ставрофор Илија Лијескић (1938-2020)

Јутра 26. 10. 2020. године тужна вест о упокојењу протојереја-ставрофора оца Илије Лијескића, одјекнула је у Православној Цркви у Бајиној Башти.

Бивши бајинобаштански парох и архијерејски намесник отац Илија Лијескић, јутрос је након тешке борбе са опасном болешћу предао своју душу у наручје Аврамово.

Прота Илија рођен је 08. 08. 1938. године у селу Дрежник код Ужица од побожних и благочестивих родитеља Жарка и Радмиле као најмлађи од петоро деце. Близак је сродник чувеног проте Владимира Лијескића, који је важио за једног од најугледнијих свештеника Епархије жичке између два светска рата.

Основну школу завршио је у Ужицу, а потом уписује православну Богословију у Призрену. Tоком школовања упознаје своју будућу супругу Оливеру са којом ступа у брачну заједницу. По завршетку школовања рукоположен је у чин ђакона, а недуго затим и у чин свештеника. На прву парохију долази 1964. године у село Брезна код Горњег Милановца где је остао до 1974. године. Те 1974. године добија премештај у село Дуб код Бајине Баште, а већ следеће године бива постављен за пароха бајинобаштанског, а потом и на дужност архијерејског намесника рачанског.

Прота Илија ће у срцима својих парохијана и осталог верујућег народа бити упамћен као свештеник и човек огромног срца, који је на сваком свом кораку сведочио да је спреман дати свој живот за реч Светог Јеванђеља.

Данас тугујемо јер отац Илија више није са нама, али исто тако се радујемо јер знамо да је отишао у загрљај свога Творца коме је читав свој живот верно служио. Отишао је из овог земаљског живота и сада се придружује Господу, настављајући да учи, штити и пази своје ближње.

Опело и сахрана биће одржани 27. октобра 2020. у 13.00 на Градском гробљу у Лугу у Бајиној Башти.

Блажен је пут којим данас идеш душо јер ти је припремљено место твога покоја. Оче Илија нека ти је вечна слава и хвала у све векове. Амин!

Унук Божидар Лијескић

Contact Us