Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Упокоијо се у Господу протојереј Момчило Стаматовић

Vaskrsenje3-720x340На дан када Црква прославља и празнује Светог мученика Парамона и Светог Акакија Синајског (29. новембра /12. децембра 2014.г.), изненада у 04 и 30 часова упокојио се протојереј Момчило Стаматовић, који је пуне четири деценије  вршио свештеничку службу као активни парох у Жичкој епархији, у Миланџи (1 годину), у Белој Реци (8 година), Љубишу (6 година) и у свом родном месту у Сирогојну (25 година).

Протојереј Момчило Стаматовић рођен је у Сирогојну 08. децембра 1949. г. у честитој и поштеној  породици,  завршио је богословију у Београду. По завршеној богословији остаје без мајке и као најстари брат од њих шесторо, заједно са оцем бори се како би браћу и сестре извео на прави пут. Убрзо  1971. г.  бива  рукоположен у манастиру Никоље од епископа Василија и постаје свештеник. Као свештеник красила га је одговорност  и сведочење Христа у време када је то било тешко, када је свештеник био омаловажаван и непоштован од народа. Али као неко, ко познаје менталитет народа успео се изборити и љубављу према своме народу надвисити га и тако му се приближити. Био је народни човек. Већину свештенопастирске службе провео је у свом родном месту у Сирогојну, са својим народом. Обновивши храм  Светих апостола Петра и Павла бива одликован у чин протојереја 1990. године од епископа Жичког Стефана. Одлази у пензију 17. децембра 2011. године.

Са супругом Милојком има двоје деце, Милана и Биљану.

Протојереј Момчило Стаматовић сахрањен је 30. новембра/13. децембра 2014. године у Сирогојну на дан Светог Андреја Првозваног. Заупокојену литургију у храму Светих апостола Петра и Павла служио је надлежни парох, опелом је началствовао архијерејски намесник ужички протојереј-ставрофор Милош Босић уз саслужење великог броја свештеника. По завршетку опела породици и присутнима обратио се намесник ужички пригодном беседом, подсетивши нас о Божијем позиву на свештеничку узвишену  службу, затим о одговорности проте и љубави према сваком човеку. Потом се обратио и протојереј-ставрофор Миљко Старчевић и говорећи о животу проте Момчила.

 

протојереј-ставрофор Иван Деспић

Contact Us