Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Угледни час у СШ “Драгачево“ у Гучи

Дана 8. децембра 2022. године, у СШ “Драгачево“ у Гучи одржан је угледни час на тему “Настанак хришћанства“, корелацијом верске наставе и историје, у сарадњи професорке историје Мирјане Керн и вероучитеља Дарка Стевановића. На овом часу присуствовали су ученици прве године смерова гимназија – општи тип и финансијскo-рачуноводствени техничар, професори општих и стручних предмета, као и школски педагог Бојана Перовић.

Ученици су за овај час припремали презентације и реферате на теме повезане са настанком хришћанства, као и раним периодом историје хришћанске вере. На почетку је ученица Валентина Милошевић направила увод, појаснивши религијски контекст Римског царства у античко доба, а потом су Теодора Милићевић и Ема Мунитлак одржале предавање уз веома креативно и детаљно осмишљену презентацију на тему историје изабраног народа Божијег и концепта Месије. Појасниле су значај Старог Завета приликом изучавања хришћанства, као и месијанско очекивање Израиљаца. Контекст Јудеје у првом веку приказали су нам Јанко Варагић и Милица Ђорђевић, кроз презентацију и пано, на коме су приказали друштвене структуре у Јудеји у то доба (фарисеји, садукеји, есени и зилоти).

Потом је Вељко Марковић приказао личност Исуса Христа, Сина Божијег, појаснивши његову јеванђељску биографију и објаснивши да је Он заиста Спаситељ света и душа наших. Илија Сретеновић је након тога говорио о револуцији коју су донели хришћани јелинисти, пре свега Св. првомученик и архиђакон Стефан, ослободивши нову веру од окова јудаизма, након чега се хришћанство шири дуж целог Римског царства, а и ван тих простора. Ученик Лука Тадић говорио је о односу Римског царства према хришћанима, прогонима са којима су се суочавали, снази вере коју су поседовали, чиме нас је довео до 313. године и коначног признавања хришћанства у Римској империји (Милански едикт). На крају часа, вероучитељ и професорка историје су укратко рекапитулирали испредавано градиво, кроз дискусију са ученицима, па је затим вероучитељ поделио цитате из Старог Завета, задавши ученицима да за домаћи задатак међу тим цитатима препознају месијанска места, којима се најављује долазак Спаситеља света.

Нека би Господ дао да наши ученици наставе развијати своја интересовања усмерена ка хришћанству, спознавши лепоте наше вере и историје, те развијати љубав према Господу и евхаристијско заједништво на Светој Литургији.

Вероучитељ Дарко Стевановић

Contact Us