Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Угледни час у Дому војске у Краљеву: “Древна религија Словена; покрштавање и почеци писмености код Словена“

Посебан  значај на основ и улогу у утемељењу писмености и светлости живога Бога код Светих словенских просветитеља Кирила и Методија исказали су ученици средње Шумарске школе и ОШ „Доситеј Обрадовић“ из Врбе 23. маја у сусрет Дану словенске писмености. Њихов програмски део био је у облику јавног часа који је у Дому војске у Краљеву био отворен за све посетиоце.

Поред истицања идеје смисла да Света браћа мисионаре кроз словенски род, направљен је осврт и на древну религију Старих словена. Уз сарадњу професора српског језика Славице Лекић, вероучитеља Милана Милутиновића као и уз помоћ других наставника обједињен је јединствен и несвакидашњи сценски, драмски и казивачки део. Древни словенски богови као основни пантеон представљени су од стране ученика кроз њихов истраживачки део. Истакнут је допринос у даљем деловању ученика Светог Кирила и Методија и оснивању Охридске и Преславске школе. Кореографија Ладарице и песме Десанке Максимовић из збирке „Перунови летописи“ употпунили су целокупан доживљај.

Наредних дана може се погледати едукативна изложба у Дому војске до 2. јуна. Ово је био мали допринос две школе у очувању свести, духовног и националног словенске бити.

Вероучитељ Милан Милутиновић

Contact Us