Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Ученичка дебата у СШ ,,Драгачево”

Дана 30. марта је у препуном кабинету за историју СШ “Драгачево“ у Гучи, у термину шестог и седмог часа, одржана друга по реду дебата коју организују ученици ове школе.

Дебата је реализована кроз часове верске наставе, у оквиру наставне теме ,,Хришћанство и савремено доба“. Циљ дебате јесте самостално проналажење хришћанских одговора на изазове 21. века, подстицање на истраживачки рад и самостално стицање знања, као и схватање значаја вођења дијалога.

Наши ученици су укрстили аргументе о једној у последње време веома актуелној теми, а то је брак. Одговорили су на питање да ли је ,,потпис на папиру“ неопходан за суживот двоје партнера или су довољни љубав и поштовање уз светотајинско заједништво. Ова дебата је њихов самостални рад и ученици су подстакнути да развијају слободу мишљења.

Након формалног дела дебате, отворена је неформална дискусија, у којој су ученици одговарали на питања публике и додатно међусобно дискутовали. Неформални део дебате је био посебно турбулентан, а ученици су срчано бранили своје ставове.

На крају, наше судије, школски педагог Бојана Перовић и професор филозофије Ђулијано Ђулић су прогласили победнике, а то је био негативни тим. Наше судије су изнеле становиште да је негативни тим имао доследнију аргументацију, као и јасније формулисане ставове. Похваљени су сви ученици за труд и ангажовање, као и за вештине одбране става.

Нека би Господ дао да наши ученици развијају смисао за давање хришћанских одговорама актуелне изазове и у будуће, како би у времену пуном искушења ходили стазама Христових заповести.

Дарко Стевановић, вероучитељ

Contact Us