Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Ученици Верске наставе долином Ибра

У организацији вероучитеља ОШ “Вук Караџић“ у Рибници, 14. октобра 2017. године, ученици 7. и 8. разреда са наставницима, имали су прилику да по прелепом сунчаном дану посете древне манастире у долини Ибра.

Дуго очекивани излет започео је у раним јутарњим сатима када се група из Рибнице упутила ка древној Петровој цркви у Расу, чији темељи датирају из 9. века. У цркви Петровој ученици су посетили место у којем су крштени многи из династије Немањића, међу којима и сам Свети Сава, први српски архиепископ, као и место где су одржани најзначајнији српски државни сабори са почетка 13. века. Након Петрове цркве група се упутила ка Дежевској долини и манастиру Ђурђеви Ступови, задужбини Стефана Немање из 12. века, где је срдачну добродошлицу уз древно манастирско гостољубље уприличио игуман отац Герасим.

После краће паузе у Новом Пазару ученици и наставници посетили су манастир Градац под обронцима Голије, задужбина краљице Јелене Анжујске из 13. века. Да би као последње одредиште билa манастир Студеница, најзначајнији Српски културни, духовни и историјски центар из 12. века. У древној задужбини Стефана Немање ученике је поздравио игуман Тихон, а историјат и значај ове древне светиње предочио је манастирски кустос Зоран.

Оснажени једним новим искуством, обогаћени новим и корисним сазнањем, испуњени лепотом српске земље и радошћу дружења, ученици са својим наставницима завршили су једнодневни излет у раним вечерњим сатима уз жељу да се заједничко дружење што пре понови.

Михајло Живковић, вероучитељ

Contact Us