Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Ученици Веронауке у Жичи

У четвртак, 7. јуна група ученика веронауке из четвртог и петог разреда Основне школе «Академик Миленко Шушић» из Гуче, посетила је Основну школу «Живан Маричић» у Жичи и Манастир Жичу. Професор разредне наставе Данка Тешић са својим ученицима, била је диван водич у обиласку жичке школе, настале из манастирске школе која је радила скоро 40 година.

Ђаци из Гуче су сазнали да је 1892. године школа напустила манастирско двориште и пресељена на данашњу локацију. Пројекцијом филма о свадбеним обичајима жичког краја, представљена им је школска филмска продукција. На дар су добили школски лист «Дечја радост» и позвани су да опет буду гости школе. Кратко пешачење до манастира, поред новог Храма Васкрсења  Лазаревог, донело је и подсећање на празник Лазарева субота.

Срдачно дочекани у Манастиру Жичи, ученици су се преко филма и кроз разговор са монахињама, подсетили најважнијих података из историје Дома Спасовог. Већина ученика је први пут имала прилику да се упозна са начином живота у манастиру. У иконописној радионици, задржали су се пред иконом Стварања света и човека, као једним од најчешће сликаних мотива из Старог завета. Велику пажњу ученика привукле су и бројне друге иконе и разговор о њима, који им је приближио православну иконографију. Стиховима Светог владике Николаја, Моше Одаловића и Лидије Поповић, ђаци  су даривале монахиње, а у Гучу су се вратили са осмесима, поклонима за ближње и великом жељом да поново посете манастир.

Марина Луковић, вероучитељ

 

Contact Us