Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Ученици Средње музичке школе на поклоничком путовању

Дана 25. 06. 2017. године, када је за многе започело обично недељно јутро, за групу ученика средње музичке школе ,,Др Војислав Вучковић“ из Чачка уистину није. Наиме они су се са својим вероучитељем Ђорђем Радојковићем и настојатељицом манастира Никоља монахињом Јелисаветом  упутили на поклоничко путовање.

Свету Литургију су појали у манастиру Драчи и уједно присуствовали имендану оца Онуфрија. Након тога је уследило укрепљење, послужење и  упознавање са богатом историјом овог манастира и то све од стране игуманије Јелене. Срдачно дочекани и испраћени захвалношћу и поклонима, кренули су даље пут Манасије. Кратко задржавање у овом манастиру, али довољно да се отпева тропар Педесетнице, да се деца упознају са манастиром и целивају мошти Деспота Стефана Лазаревића.

Недалеко од Манасије је Раваница, тако да је то било следеће одредиште. На предлог монахиња овог манастира, сачекали су отварање кивота са моштима Светог кнеза Лазара да би се помолили и целивали их. Пуни утисака упутили су се у манастир Згодачицу где их је аврамовским гостопримством дочекао настојатељ Стефан (Чкоњевић). Занимљивом причом о постанку манастира домаћин је одржао пажњу ученицима који су у наставку трпезе појали  песме Владике Николаја – ,,деде“, како га је назвала монахиња Серафима која је била расположена да отпева  по који причастен.

У касним вечерњим сатима уследио је повратак кући.

Путовање је иначе кулминација следа догађаја, односно неколико “тешких“ али лепих радних акција које су ови одважни млади људи извели на економији манастира Никоља. И да је само то… Но, оно најбитније је да су песмом молитву у храму нам улепшали и радошћу срдаца својих и несебичним давањем подсетили и нас да се потрудимо у љубави.

А поврх свега тога, обуците се у љубав, 

                                                                      која је свеза савршенства (Кол 4. 14).

                                                                 Сестре никољске

Contact Us