Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

У Заовинама прослављен Видовдан

На Видовдан 28. јуна, црква у Заовинама на Тари, засеок Секулићи, прославила је своју храмовну славу.

Свету Литургију служио је Архијерејски намесник рачански протојереј Милинко Лукић, уз саслуживање надлежног пароха протојереја Добрице Миленковића, старешине бајинобаштанске цркве протојереја Владимира Васиљевић и пароха грбаљског јереја Миајла Бацковића.

Уз присуство верног народа у склопу Свете Литургије одслужен је помен свим српским страдалницима који су своје животе положили за Свету српску земљу.

Након Свете Литургије обављен је славски обред испред храма.

Домаћин овогодишње храмовне славе је Ненад са породицом из Грбља.

Након Свете Литургије све присутне је поздравио уз пригодну беседу Архијерејски намесник рачански протојереј Милинко Лукић, преносећи поздрав Његовог Преосвештенства Епископа Јустина. Осврнуо се на значај празника и вредности које смо наследили као народ у залог будућих покољења. Ставио је акценат на поруку Светог Владике Николаја и стално питање „Чији си ти мали?“, односно: Чији си ти мали народе српски који тако поносно кроз векове страдаш и опстајеш?

Домаћин се постарао да све присутне угости богатом трпезом љубави и здравицом да је српска Црна Гора и даље Света, јер има много светиња на којима је утемељена и да је ово пример споја матице Србије са својом браћом у Црној Гори.

Лука Лукић, богослов

Contact Us