Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Трпљењем спасавајте душе своје: Приказ 394. броја Православног мисионара

Пред читалачком публиком је нови 394. број „Православног мисионараˮ, званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе. Тема наведеног броја носи наслов: „Трпљењем спасавајте душе својеˮ. Насловну страну краси светлопис са свеноћног бденија уочи празника Ваведења Пресвете Богородице у параклису Светог Јована Богослова на Православном богословском Факултету Универзитета у Београду.

О златној тријади очишћења душе на првим страницама пише презвитер др Оливер Суботић, главни и одговорни уредник званичног мисионарског гласила. Отац Оливер истиче да је процес духовног узрастања тростепен, а да је врлина трпљења неопходна како бисмо на прави начин ходили путем живота у Христу, јер је трпљење неодвојив пратилац покајања и смирења. Уредник указује да уколико смо истински у покајању, онда трпљење невоља доживљавамо као благослов.

У рубрици „Беседаˮ објављено је поучно слово јеромонаха Макарија, игумана манастира Савина у Херцег Новом. Игуман древне обитељи поучава да покајање значи промену живота, јер ако се истински кајемо онда се и мењамо.

Протопрезвитер др Никола Маројевић, парох никшићки, пише о вечној гозби љубави Божије. У тексту који је објављен у рубрици „Живот у Христуˮ аутор истиче да је човек својим рођењем позван на божанску вечеру, а својим крштењем изабран за вечну заједницу са Господом. У закључку свог казивања парох никшићки поучава да кога дотакне кажипрст љубави Божије, постаје налик тројици младића које је небеска роса избавила из огњене пећи по обећању Божјем, јер Господ никада не оставља слуге своје.

У овом броју доносимо и беседу ђакона др Ђорђа Петровића, професора Богословије Светог Саве, који прониче у тему јеванђелског зачала о безумном богаташу (Лк. 12, 16-21). Наведена беседа је изговорена у београдском храму Светог Александра Невског у 26. недељу по празнику свете Педесетнице, 2023. лета Господњег.

Уводни део 394. броја „Православног мисионараˮ на свој начин посебно краси интервју са протопрезвитером-ставрофором Бранком Ћурчином, умировљеним парохом новосадским и духовником терапијске заједнице „Земља живихˮ. Разговор који је у име редакције водио катихета Бранислав Илић, доноси животну и пастирску причу о новосадском проти који већ пуне четири деценије ревносно и неуморно служи Цркви. Са пуно љубави отац Бранко је говорио о свештеничкој служби, о својим учитељима, о сусретима са светитељима, као и о благословеном значају терапијске заједнице „Земља живихˮ.

У рубрици „Из историје Црквеˮ објављен је текст Милоша Тасића који читаоце упознаје хришћанским катихетским и философским школама у првим вековима, наглашавајући да заокружену целину хришћанских школа сачињавају дела великих кападокијских отаца, као и јерусалимске катихезе Светог Кирила јерусалимског.

Први део овог броја званичног мисионарског гласила закључује рубрика „У дијалогу са атеизмомˮ у којој ђакон др Александар Милојков своју пажњу посвећује теми биолошког дертеминизма у служби друштвене нормализације родне идеологије. У наредном број биће објављен наставак текста на исту тему.

Тематски део овог броја својим ауторским текстом отвара презвитер Владимир Пекић. У тексту под насловом „Трпљење или кукавичлукˮ, аутор јасно и недвосмислено истиче да се у јеванђељу трпљење сматра једном од најистакнутијих врлина које треба да красе човека, јер нас Христос и позива да „трпљењем спасавамо душе својеˮ (Лк. 21, 19). На питање да ли је трпљење вид кукавичлука, парох београдског храма Светог апостола и јеванђелиста Марка, указује да трпљењем подржавамо Господа.

О трпљењу као путу до истинске радости пише јеромонах Макарије, игуман манастира Савина, наглашавајући да би човек имао трпљење потребно је да има веру, јер што је дубља вера, то је трпљење веће.

На питање да ли је трпљење увек врлина, одговор даје протопрезвитер Александар Јевтић, који у свом ауторском тексту наводи да трпљење у појединим ситуацијама може постати лоше решење. Ове речи аутор објашњава наводећи бројне примере са којима је савремени човек суочен. Парох краљевачки свој текст крунише светописамским поукама, али и примерима из Старечника и Житија светих.

Катихета Бранислав Илић у свом ауторском тексту под насловом „Трпљење – дар Духа Светогаˮ, наглашава да је трпљење током историје спасења постала темељна врлина Цркве, њена сила и снага која тријумфује у простору и времену. Аутор истиче и да су различите животне невоље и искушења, увреде и понижења, а која смо призвани да трпимо, само провера снаге и постојаности наше вере.

„Када те мрзе, воли непријатеље своје. Када те повреде, опрости. На зло не одговори злом. Опомињи се речима Господњим да твоја жетва зависи од твоје сетвеˮ, поучава Маријана Пилиповић у свом ауторском тексту под насловом „Трпељивом није важно да је у праву, него у мируˮ.

Тематски део овог броја закључен је текстом др Ђорђа Вуковића који доноси поучну причу о трпљењу Свете царице – монахиње Јелисавете, мајке Светог цара Уроша.

Поводом четири деценије од упокојења протопрезвитера Александра Шмемана, редакција „Православног мисионараˮ доноси низ чланака у наставцима. У овом броју објављен је први текст о животу оца Александра Шмемана и матушке Јулијане Шмеман.

За рубрику „У разговору са верним народомˮ пише монахиња Екатерина (Комненић), игуманија манастира Орешковица у Епархији браничевској.

И овај број доноси нам рубрике „Света Земљаˮ и „Света Гораˮ. Јелена Јонић пише о храму Светог пророка Илије на гори Кармил, и подсећа да је историја овог храма почела 1909. године, када је Руска духовна мисија у Јерусалиму успела да прибави парцелу у горњем делу града Хаифе. У рубирици „Света Гораˮ објављен је текст др Немање Јонића о скиту Нова Тиваида. Наведени скит је основан 1880. године на земљи манастира Хиландара.

Наша сарадница мр Смиља Влаовић којој је поверено вођење рубрике „Трагом старих светињаˮ, доноси нам причу о морачком манастиру и моштима Светог Харалампија.

У оквиру рубрике „Из библијске ризницеˮ објављен је текст Милене Стефановић о багрему у Светом Писму. Наша сарадница у свом тексту сведочи да је багрем библијско дрво јер је, између осталог, од њега начињени Ковчег завета и делови Шатора од састанка, првог храма који су људи носили.

У рубрици „Уреднички изборˮ објављена је уводна реч Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског г. Фотија за књигу „Тако је говорио отац Тадеј или о богословљу светог оца Тадеја Витовничкогˮ, ауторке Оливере Јовановић.

Садржај овог броја званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе закључен је рубрикама „Мисионарски излогˮ и „Човекољубљеˮ.

* * *

Православни мисионар – званично мисионарско гласило Српске Православне Цркве за младе, можете купити у храмовима Српске Православне Цркве и црквеним продавницама и књижарама, а о начину претплате могуће је информисати се путем имејл адресе pretplata@spc.rs или путем наше интернет странице на адреси http://misionar.spc.rs.

Катихета Бранислав Илић,

члан уређивачког одбора „Православног мисионараˮ

задужен за односе са медијима

Contact Us