Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Трибина на Благовести

На Благовести, 7.4.2016. године, у 19.30 часова у Дому културе у Рашки одржана је трибина у склопу циклуса ТРАГАЊЕ ЗА СМИСЛОМ, који организују Црквена општина Рашка и Центар за културу „Градац“ из Рашке.

Теме су биле :
ПОТРЕБА ЗА ЉУБАВЉУ И ЕМПАТИЈОМ У САВРЕМЕНОМ ДРУШТВУ и
АГАПЕ – АНТОЛОГИЈА 1 и 2, промоција књиге

Уважени гости и предавачи су били проф. др ЖАРКО ТРЕБЈЕШАНИН и аутор књиге г. АЛЕКСАНДАР ГАЈШЕК, а скуп је својим наступом и појањем оплеменио хор „Св. Василије Острошки“. Први се господин Гајшек обратио публици, и на један сугестиван и инспиративан начин изложио своје искуство са пројектом Агапе на Студију Б. У једном интимном, исповедном маниру описао је зачетке, развој и циљ емитовања емисије Агапе, управо као један сопствени начин трагања за смислом, да би се затим осврнуо и на лична, преображавајућа искуства стечена приликом разговора вођених са најпозванијим и најугледнијим личностима из света духовности, науке и културе. Изложио је, такође, и мотиве, процесе и ефекте рада на публикацији књиге Агапе–Антологија, као и будуће планове у вези са наставком тог пројекта.

Реч је затим преузео проф. др Жарко Требјешанин, и прво похвалио г. Гајшека и његову емисију и књигу, као један прворазредни духовни и културни догађај на, смислом сиромашној, медијској сцени Србије, сведочећи из прве руке какву оплемењујућу и просветљујућу улогу има пројекат Агапе међу бројним житељима Србије гладнима културе, смисла и истинске љубави, а згађенима и презасићенима сценама и атмосфером примитивизма, бахатости и насиља који се намећу као модел понашања, чак и од неких емитера са националном фреквенцијом.
Затим је проф. Требјешанин изложио кратак, али стручан приказ духовног стања, тачније, кризе, са којом се суочава српски народ у савременом друштву, апелујући при том да се прави лек за проблеме треба тражити у истинској љубави и са њом повезаној емпатији. Разграничио је у анализи феномен истинске љубави, која је одлика зреле личности, и чије је основно обележје одговорност, са спремношћу на жртву, давање и саосећање (тј. емпатија), од лажних облика љубави, од псеудо–агапе, који су у ствари само замаскирана себичност, егоцентризам и жеља за поседовањем и искоришћавањем другога.

Предавање је наишло на изузетан одјек међу становницима Рашке и било је веома посећено. Посебно радује чињеница да се публика активно укључила у дискусију, постављала питања и иницирала дискусију.

Захваљујемо се свима који су узели учешћа у овом догађају, како поштованим предавачима и организаторима, тако и драгој публици. Надамо се у Господа да ће и убудуће бити још оваквих и сличних дешавања на нашем заједничком путу ТРАГАЊА ЗА СМИСЛОМ, и да ће многима бити на духовну корист и радост, на интелектуално насићење и морално охрабрење. А такав је утисак, верујемо, оставило и вечерашње предавање и дружење.

ђакон Марко Ерић

      фото: Јосиф Распоповић

Contact Us