Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Тај дивни Божји свет

Учећи од животиња…

Током протеклих часова верске наставе, ученици Прве ош краља Петра II из Ужица, осврнули су се на веома важну тему свакодневнице – колико су животиње битне у нашим животима.

Поред саме приче о стварању света, где у плејади стваралачких чуда имамо и дане у којима су створене животиње, ученици су пронашли низ занимљивих прича из којих су могли да закључе шта све можемо да научимо од тих дивних Божјих створења.

На самом почетку радионице, ученици су нацртали себе са омиљеном животињом, да ли је то љубимац или нека животиња коју воле, а да је нису ни видели, то је остао њихов избор. Након низа подигнутих руку, где је свако дете желело да исприча своју анегдоту са љубимцем, кренули смо са првом причом преузетом из часописа Светосавско Звонце, „Прича о љубави“ Радмиле Мишев. Могли смо уочити особине главног јунака, пса, колико има саосећања, емпатије и љубави према једној девојчици.

У размишљање нас је увела и прича „Опроштај“, у којој се помињу савети оца Јустина Поповића дате монахињи Параскеви. Монахиња је прутићем истукла једно мало штене звано Тигар, а када је порастао увек је памтио тај њен гест. Старац Јустин јој саветује: „иди и сасвим искрено и из срца затражи опроштај од Тигра.“ Можемо и претпоставити каква је промена уследила.

Богат низ занимљивих и поучних причи имамо преузете из живота светитеља, који су захваљујући свом богоугодном, чистом и молитвеном животу били блиски са свима и могли да разумеју сва Божја створења и људе и животиње и биљке. Такав је био Свети Герасим Јордански о коме су ученици погледали кратак филм -https://podviznickaslova.wordpress.com/2018/02/08/sveti-gerasim-i-lav/

 У наставку активности ђаци су правили пано са животињама и особинама које људи поседују. Изнад сваке животиње могле су се прочитати и њене карактеристике – мудар као сова, веран као пас, памти као слон…

А онда смо застали пред неверовантом причом анимираног цртаћа о пчелама Bee Movie (https://www.youtube.com/watch?v=VONRQMx78YI&ab_channel=AnimationTrailers). Могли смо уочити толику међузависност сви живих бића на планети. У овом контексту могли смо и схватити важност пчелињег воска у богослужбеној употреби и зашто се баш восак користи за израду свећа.

Низ наших прича о васпитној улози животиња биће настављен причама о Светом Серафиму Саровском и његовом пријатељству са медведом; о историји настанка назива Голубац и шта симболише животиња голуб, нарочито у причи о Нојевој барци са маслиновом гранчицом.

За крај радионице ученици су у облачићима писали особине којима нас животиње уче и свакако за препоруку нам оставили веома значајну причу о псу и човеку – https://www.youtube.com/watch?v=NiZ39B6x6ks&ab_channel=%D0%9F%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%99%D0%91%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D1%98%D0%B8-PrijateljBo%C5%BEiji

Вероучитељ Ненад Вукајловић

Contact Us