Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Светосавско вече у Љигу

По благослову Епископа жичког Г. Јустина Црквена општина Љиг је и ове године организовала 17. по реду Светосавско вече под називом „Светосавски дарови“ у недељу 28. јануара 2024. г.  у Љигу.

Давне 2006. године љишка црква је организовала  прво светосавско вече под овим називом „Светосавски дарови“. Свих ових година карактер  празничног сабрања у част Светога Саве није мењан; ово вече има три сегмента,  замишљено је као Светосавска академија, Светосавски бал и донаторска вечера са циљем прикупљања прилога за грађевинске радове на храмовима у Љигу, Дићима и Ивановцима.

У вечерњим часовима гости и званице су дочекани  хлебом  и сољу  у ресторану „Видиковац“ у Љигу. Светосавска академија је почела у 19.00 ч. химном и тропаром Светом Сави. Програм је водио г. Драган Радовановић директор градске библиотеке у Љигу и ученица 2. разреда гимназије Милица Михаиловић. Старешина цркве је упутио поздравну  реч, а потом су у програму наступили: вокална група са одсека етномузикологије на ФМУ у Београду, КУД „Љиг“, ученици СШ 1300 каплара у Љигу, плесна група младих из Љига. Плесни део програма је осмислила г-ђа Јована Каргановић, директорка вртића у Љигу.

Историчар Немања Максимовић је говорио о два јубилеја, 220 година од сече кнезова и страдања Хаџи Ђере у Моравцима и 80 година од Светосавског конгреса одржаног у селу Ба. Својим кратким обраћањем најавио је др Немању Девића, научног сарадника са Института за савремену историју у Београду, који је одржао надахнуту светосавску беседу. Додељене су две новчане награде за два најбоља литерарна рада пристигла на Конкурс за најбоље светосавске радове који ЦО Љиг сваке године расписује за ученике СШ 1300 каплара у Љигу. За време вечере здравицу је одржао г. Зоран Јаковљевић, а потом је старешина цркве поделио прикладне поклоне онима који су изабрани кроз организовану лутрију.

Вече је протекло у свечаној и радосној атмосфери којој су посебно допринели и чланови оркестра „Театар дур“ из Чачка.

Светолик Марковић, протојереј-ставрофор

Contact Us