Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Светосавска академија у Ужицу

У сусрет празнику Савиндан и поводом два велика јубилеја Цркве Светог великомученика Георгија и ужичке Гимназије, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа жичког Г. Јустина, одржана је Светосавска академија у Народном позоришту у Ужицу.

У организацији Храма Светог Великомученика Георгија, који ове године слави 180 година постојања и Ужичке Гимназије, која обележава 185 година од оснивања и поноси се чињеницом да је једна од пет најстаријих образовних институција у Србији, у Народном позоришту је уприличена дводневна Светосавска академија. Првог дана Академије наступили су хорови Цркве Светог Георгија, Ужичке Гимназије, Цркве из Мачката и Златиборске виле. Садржај су употпуниле етно секције Музичке школе из Ужица и Цркве Светог Георгија.

Другог дана свечаност је почела химном Светом Сави а потом је Светосавску беседу произнео ђакон Бојан Мијаиловић. У њој је истакао да је Свети Сава печат наше историје, мера наше смислености, жива опомена у векове векова, живо врело нашег духовног и националног идентитета са којег се напајамо пуних осам векова. Навео је да је Божијим домостројем Савиндан празник који се слави неколико дана после Богојављења, празника када се Бог објавио као Света Заједница. Тиме нам је указано да је остваривање спасења и целовитости нашег бића могуће само у заједници, са Богом кроз Цркву, у породици, са пријатељима… Тако нас и Свети Сава сабира да у заједници пренесемо деци поруку да нема раскошне крошње без јаког и здравог корена и да имамо велику одговорност да потомке усмеримо ка путу којим су ходили наши славни преци који су нам омогућили да се и даље поносно позивамо на светосавски етос живљења и постојања.

Уз присуство великог броја свештенослужитеља Ужичких Цркава, координатора за Верску наставу Епархије жичке, протојереја Новице Благојевића, градоначелнице града Ужица, госпође Јелене Раковић – Радивојевић, директора основних и средњих школа, родитеља, ученика и верног народа, отац  Новица је уручио  Светосавске захвалнице и књиге најбољим и највреднијим ученицима који су се истакли у раду предмета који се учи у учионицама а полаже у животу.

Посебне похвале су упућене ученицима основне школе „Нада Матић“ и Ужичке Гимназије који су извели представе „Мој јунак – Свети Сава“ и „Задужбинаримо“ уз менторство вероучитеља Јанка Божовића, Силвије Аћимовић, уз подршку Радоша Батаковића и Ненада Вукајловића. Несебичну помоћ је пружио глумац Народног позоришта, Хаџи Немања Јовановић и његова супруга, Хаџи Бојана Јовановић, која је писала сценарио за другопоменуту представу.

Организатор је изразио задовољство реализацијом дводневне свечаности уз наду да ће остварити континуитет у наредним годинама и да ће Светосавска Академија прерасти у традицију уз захвалност сви учесницима који су допринели да на скроман начин изразимо захвалност оном који је своју младост похранио у карејској келији а нама омогућио да у живот вечни ходамо поучени његовим смерницама.

Ђакон Бојан Мијаиловић

Contact Us