Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Светосавска академија у Храму Светог Саве у Краљеву

Дана 27. јануара 2023. са благословом Његовог Преосвештенства Епископа жичког Господина Јустина, поводом прославе празника Светог Саве, у Храму Светог Саве у Краљеву одржана је Светосавска академија са почетком у 19 часова. Сабрали су се свештеници, учесници академије, као и верни народ са децом.

На самом почетку академије пред окупљене је изашао хор Храма Светог Саве који је на челу са диригентом Драганом Ђокић извео тропар Светом Сави, а затим и литургијску композицију ,,Тебе појем“. Након тога, сабранима се обратио старешина храма и уједно домаћин светосавске академије протојереј Радоја Сандо, који је присутнима упутио поздравно слово.

У наставку програма имали смо прилику да чујемо пригодну беседу историчара г. Драгана Драшковића. Он је беседио о универзалним вредностима које нам је оставио Свети Сава, правећи паралелу веома значајним наслеђем које нам је оставио и Свети Владика Николај. Њих и ове просторе повезује Манастир Жича као духовни светионик, чији историјат нам је приказан кроз ретке и важне личности и догађаје. Након овог излагања окупљене је одушевила ученица Магдалена Максимовић извођењем песме ,,Грачанице, причо над причама“, при чему је имала пратњу хора нашег храма.

По већ устаљеној традицији, ове године су награђени учесници литерарног и ликовног конкурса чија је тема била: ,,Свети Сава на распетом Косову и Метохији“. Такође, присутни су имали прилику да чују награђене литерарне радове које су ученици прочитали. У оквиру програма изнесена је и кратка ретроспектива хуманитарних и добротворних акција које је покренуло братство Храма Светог Саве заједно са својим парохијанима и добротворима.

Пред сам крај академије, хор Храма Светог Саве је још једном одушевио присутне својим извођењима композиције ,,Кресту Твојему“, али и једном занимљивом интерпретацијом молитве Светог Јефрема Сирина.

На самом крају, домаћин академије, протојереј Радоја Сандо се још једном захвалио окупљенима, и заблагодарио нашем првопастиру и учитељу Светом Сави.

Вероучитељ Дејан Драмићанин

Contact Us