Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Светосавска академија у Чајетини

Благодарећи Богу и доброти вредних и преданих људи, 29. јануара 2018. године, по први пут у златиборској вароши одржана је академија у славу и част првог српског Архиепископа Светог Саве.

У присуству свештенства, бројне знатижељне и духовне хране жељне деце Светог Саве, поздравно слово одржао је старешина Цркве Светог Архангела Гаврила у Чајетини јереј Петар Лазић, у коме је захвалио свима који су несебично помогли да се ово вече одржи.

Програм је отворио Хор „Свети краљ Владислав“ из Пријепоља, који је отпевао Химну Светом Сави. О равноапостолном светитељу и оцу нације надахнуто је беседио протојереј Игор Ерић из Пријепоља. Отац Игор је нагласио да је Свети Сава поставио темеље и пропутио пут у живот вечни српском народу у свим покољењима и да се науком Светога Саве надахњују и данашње генерације.

Све присутне посебно је одушевио подмладак КУД „Златибор“ Чајетина, који се представио са неколико захтевних кореографија. Етно група „Верем“ својим дивним гласом и изведбом вратила нас је у нека давна времена, којих се са сетом сећамо.

Програм је завршен дивним композицијама у извођењу поменутог хора: „Свилен конац“, „Српкиња“, „Ово је Србија“ и виртуоз на фрули Лука Видаковић.

У жељи да ово вече прерасте у традицију, која ће и даље окупљати под омофор Светог Саве верне кћери и синове српског народа, духовно нахрањени упутили смо се својим домовима.

јереј Петар Лазић

 

Contact Us