Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Светосавска академија у Чајетини

У уторак 28. јануара 2020. године са почетком у 19 часова одржана је свечана Светосавска академија у дому културе у Чајетини. Организатор ове академије је братство при Храму Светог архангела Гаврила у Чајетини, а саму организацију поред Општине Чајетина и Културног центра Чајетина помогле су многе институције и појединци из Чајетине. У програму су учествовали г. Драган Учур, професор Православног богословског факултета у Фочи, хор и ученици основне школе у Чајетини, г. Марко Џамбасовић, фрулаш из Чајетине и најмлађи из КУД-а “Златибор“.

Г. Драган Учур је са благословом Његовог Преосвештенства Епископа жичког Г. Г. Јустина беседио о животу и раду Светог Саве, а посебан акценат је ставио на његова путовања која у оно време ни најмање није било лако организовати и спровести, а он је то чинио да би унапредио своју Цркву и државу и да се за Србе чује у што више земаља. Ученици основне школе су говорили рецитале, а основно школски хор је извео неколико нумера. Целокупан програм су украсили најмлађи из КУДа “Златибор“ играма из ужичког краја. На самом крају речима захвалности Општини Чајетина, Културном центру Чајетина и свима који су учествовали у организацији, као и онима који су дошли да уберу плодове заиста напорног рада, обратио се старешина храма у Чајетини јереј Петар Лазић. Он је истакао да у времену модерне технологије, друштвених мрежа и медија млади треба да се угледају на једино увек ново у свету и времену, а то је Богочовек Христос чији је равноапостолни био и Свети Сава српски.

Са позивом да се следеће године у исто време и на истом месту окупимо око имена Светог Саве Саве јереј Петар Лазић је поручио да одрасли треба да чувају ово „мало благо“ које је и главни украс саме академије, притом мислећи на најмлађе учеснике.

Име и лик једног од највећих из српског рода заблистали су у пуном сјају те вечери кроз најмлађе из Чајетине и њихове вође на ученичком путу као доказ да се и поред свих прогона и недаћа име Христово и Његовог апостола међу Србима помиње и да ће остати тако у векове.

Јереј Бојан Сујић

Contact Us