Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Свето Ваведење Пресвете Богородице у Павлици

Храм посвећен Ваведењу Пресвете Богородице налази се у селу Павлица на западним падинама Копаоника. Подигли су га браћа Мусићи, Стефан и Лазар, сестрићи Светог цара Лазара у деветој деценији XIV века. Овај храм заузима једно од најистакнутијих места у уметности источно-православног света с краја XIV и из прве половине XV века. Садашњи изглед храма није првобитан будући да су припрата и звоник накнадно дозидани – припрата непосредно по изградњи храма, а високи звоник крајем XIX века. Храм је у основи замишљен као развијени триконхос сачињен од издуженог уписаног крста. У живописању су учествовале четири групе сликара од којих је најдаровитији зограф који је сликао стојеће фигуре у првој зони које су најзначајније у овом храму. Међу тим фрескама су осликани ликови задужбинара браће Мусића.

Данас наша Православна Црква слави успомену на Свето Ваведење Пресвете Богородице, па сходно томе ова велика светиња са свештенством овог краја и верним народом прославила је храмовну славу радосно певајући тропар празника:

Данас се у храму Божијем светло јавља Дјева и свима предсказује Христа, праслику Божије милости и проповед људског спасења. Ми јој громогласно ускликнимо: Радуј се пуноћо Божијег Провиђења!

Верни народ и свештенство су достојно прославили и увеличали празник и славу овог храма.

Овај свети дан је у павличком храму започео навечерјем када је служено празнично вечерње које је служио протојереј Милинко Тимотијевић уз саслужење ђакона Владимира Јовановића из Рашке, а навечерје су увеличали својим појањем појци из Рашке, а такође и свештенослужитељи наше Свете Цркве јереј Бранко Росић, јереј Александар Тимотијевић, јереј Немања Тимотијевић са верним народом.

Празнично славље настављено је сутрадан Светом Литургијом којом је началствовао парох ивањички протојереј Милинко Тимотијевић, уз саслужење јереја Александара Тимотијевића, старешине храма павличког јереја Немање Тимотијевића и ђакона Владимира Јовановића. Свету Литургију је додатно улепшало умилно појање појаца овога краја, као и долазак протојереја Радована Радосављевића из Баљевца који је стигао по завршетку Свете Литургије у свом храму, да својим присуством увелича свечаност ове Светиње.

Након читања Светог Јеванђеља јереј Александар Тимотијевић одржао је беседу у којој је између осталог објаснио битност празника Ваведења за наше спасење и важност узимања учешћа у Светој Чаши на евхаристијском сабрању. Подсетио је вернике да се Божићним постом и молитвом спремају за дочек радосног празника Божића за који нас и припремају ови посни дани када између осталих славимо данашњи празник и породичне празнике: Детинце, Материце и Оце.

Након заамвоне молитве пререзан је славски колач са овогодишњим домаћином господином Рашом Вилимоновићем, а после Свете Литургије је освећен источник који је обновљен на месту где је некада давно и био. Сада у порти павличког храма, поред велике Светиње, верни народ може поред најбитније духовне жеђи да задовољи и телесну жеђ. На источник је постављена плоча коју је за храм приложио господин Славиша Станчић, а на њој је исписана молитва:

 

Богородице Дјево, радуј се Благодатна Маријo, Господ је са Тобом. Благословена си Ти међу женама и благословен је Плод утробе Твоје, јер си родила Спаситеља душа наших!

Старешина храма је благословио све присутне, пожелео срећан празник, славу и поздравио домаћина господина Александра Кошанина који се јавио да следеће године буде домаћин на овај Свети дан при задужбини наших браће Мусића, сестрића Светог цара Лазара.

Јереј Немања Тимотијевић

 

Contact Us