Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Свети великомученик Пантелејмон – храмовна слава у Црвици код Бајине Баште

Надомак Бајине Баште, у плодној равници села Црвица, налази се храм посвећен Светом Пантелејмону, великом светитељу који се убраја у великомученике и у редове Светих лекара чија имена прославља Црква. Иако невелико село по броју становника, Црвица се са правом показује као снажна заједница, старајући се пре тридесет година о изградњи храма, а затим током свих ових година о његовом уређењу, одржавању и украшавању, чији је најбољи израз прелепи фрескопис који краси зидове овог храма. Брига коју мештани овог села показују према свом храму заиста показује да они храм Светог Пантелејмона доживљавају као нешто највредније што имају у свом селу.

Како је храм посвећен једном од Светих лекара које наша Црква прославља, у претходном периоду се већ уобличила пракса, која полако прелази у традицију, да се уочи храмовне славе одслужи Света тајна Јелеосвећења. Као и ранијих година, велики број верника је присуствовао овој Светој тајни, испунивши храм у потпуности. Ову Свету тајну вршили су јереј Немања Матејић, парох у селу Вича и свештеници из Бајине Баште – протојереј Милинко Лукић, протојереј Горан Милинковић, протојереј Боро Ћутило, протојереј Владимир Малешевић, протонамесник Мирко Крупниковић и ђакон бајинобаштански Милан Попадић. Након завршетка Свете тајне Јелеосвећења свима присутнима се обратио отац Немања. Он је у топлој беседи испуњеној љубављу изразио захвалност за позив на славу и на ову Свету тајну. Уједно је позвао све присутне да када им се укаже прилика и нанесе их пут, посете драгачевско село Вича у коме је он парох, притом се сећајући времена које је у Бајиној Башти провео служећи као ђакон. Након тога је за све присутне постављено послужење, које су припремили вредни чланови и пријатељи ове заједнице.

На сам празник Светог великомученика и целебника Пантелејмона служена је Света Литургија којом је началствовао архијерејски намесник рачански протојереј Милинко Лукић, уз саслуживање некадашњег пароха овог села протојереја-ставрофора Тодора Томића, свештеника у пензији, те јереја Владимира Јовановића, пароха дубског и ђакона бајинобаштанског Милана Попадића. Литургији су присуствовали протојереј Горан Милинковић и протојереј Боро Ћутило, свештеници из Бајине Баште, као и свештеници Славко Шарац из банатске Епархије и протонамесник Јован Тимотијевић, парох из Рогачице.

Уследио је опход око храма када су певани тропар Светом Пантелејмону и друге црквене песме, на простору испред уласка у саму цркву је сломљен славски колач. Том приликом је овогодишњи домаћин Радомир Петровић предао део славског колача двојици домаћина Драгану Филиповићу и Александру Марковићу, који ће наредне године заједнички организовати прославу храмовне славе у селу Црвица.

Након тога се присутнима беседом обратио протојереј Милинко Лукић. У беседи се осврнуо на прелепи крајолик у који је овај храм смештен, а и на сам храм као најлепши украс овог села. Затим је говорио и о значају храма и храмовне славе за свако село и град рекавши: „Нема свако село храм Божији, а за оно које, као Црвица, има храм, храмовна слава представља најважнији и највећи догађај у току године.”

Након тога је отац Милинко упутио честитке пароху овог села – протојереју Владимиру Малешевићу, домаћину Радомиру Петровићу, али и свим члановима ове заједнице и онима који овој заједници помажу, и то у име наше братске заједнице, тј. у име свештенства архијерејског намесништва рачанског.

Потом се речима захвалности обратио и надлежни парох протојереј Владимир Малешевић, захваљујући се пре свега Богу на богатим даровима у виду Свете Литургије, а затим и свештеницима који су литургијске Дарове принели Богу, онима који су били присутни на Литургији, а затим и овогодишњем домаћину и свима онима који су омогућили својим трудом и љубављу да се и ове године достојно прослави име Светог Пантелејмона.

Након ових беседа, уследио је богат славски ручак где су били позвани и добродошли сви присутни.

Ненад Зекавица, вероучитељ

Contact Us