Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Свети Сава у ОШ „Алекса Дејовић“, Севојно

НАШЕ СВЕТОСАВСКО „ЛЕПО“

20160127_093637Наше светосавско лепо крије се у потребној озбиљности да се препозна садржај истине којом суштински осмишљавамо живот.

Када славимо Светог Саву, ми славље оприсутњујемо истином у којој се сусрећу човек и вечност. У таквом сусрету, по природи ствари, у човеку се пробуди осећање, суптилно, танано, за оне тајне које нуди вечност. Тако се померају границе људске спознаје, а „разумна људска душа има интелект, интуитивно мишљење, поседује слободу, може да бира добро или зло“, учио нас је Св. Сава тим реалностима. Но изнад свега најлепше је то што нам је Он сам пример како да се спремимо за сусрет са неизрецивом лепотом према Богу и према ближњима.

У таквој атмосфери, са осећањем да нас Св. Сава чује и осећа  оно што ми осећамо,  изнедрене су јеванђељске поруке, снажне и истините, да је за човека заиста битно како ће живети. Од таквих порука ученици су светосавско-хришћански дом учинили својим, топлим и светлим, а сопствену свесност оживели Савиним ликом. Свеједно је да ли је то Црква у Севојну или Основна школа ОШ „Алексе Дејовић“ у Севојну, важна је убедљивост истине која се потврђује сопственим поступцима, поручили су ученици.

Изведен делом у школи, а делом у Цркви, програм је чинио целину чија суштина је показала важност и присутност слављене личности због које, зато што је искрено љубимо,  знамо да волимо и љубав. Све светосавско  речено устима ученика, учило је како да победимо неваљало у себи.

12573075_948080588602332_6250219524513520670_nНаше, ученичко и наставничко, светосавско „лепо“ одражавало  се у насловљеним програмским целинама:  химна Св. Сави, драмски приказ приче „Св. Сава и голубица“, „ Светосавцу је битно како ће живети“  (део програма који изведен у Цркви)…и још, рецитовању и певању песама посвећених Св. Сави.

Сви су имали јединствен циљ,  да помогну једни другима да боље разумеју светосавску лепоту која доноси срећу свим присутнима.

Вера  Д. Рајаковић

Contact Us