Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Света Петка – слава параклиса при новом храму у Пожеги

„Диван је Бог у Светима својим, Бог Израиљев.“ Пс 64, 37

Прослава је почела служењем бденија уочи празника. Мноштво народа сабрало се у параклису посвећеном овој Светој Божијој угодници, како бисмо молитвено ушли у овај свети дан. Уз тропаре и похвалне химне цела заједница је у благољепију богослужења радосно посведочила истину о великом поштовању које Света Петка има на нашем поднебљу. 

Због мноштва верујућих на сам дан смо служили Свету Литургију у великом храму. Служило је целокупно пожешко братство, уз саслужење протојереја-ставрофора Дмитра Луковића, пароха пожешког у пензији, као и јереја Богдана Милића, пароха у Мелбурну, иначе Пожежанина који је поникао у овој заједници.

Домаћини овогодишње славе били су чланови пожешког црквеног хора, као и мноштво људи из литургијске заједнице овог Светог храма, који су се потрудили да све присутне након службе угосте и послуже. Након Светог Причешћа и заамвоне молитве осветили смо славски колач и жито и обнародовали да ћемо убудуће сваког петка служити Акатист Преподобној мати Параскеви, у параклису њој посвећеном, при новом пожешком храму.

Радуј се Преподобна мати Параскево, похвало рода нашег православног!

Братство храма

Contact Us