Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Света Литургија у Окружном затвору у Краљеву

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа жичког Г. Јустина и допуштењем челника Окружног затвора у Краљеву на челу са вршиоцем дужности управника затвора Драганом Петрашиновићем служена је Света Литургија. Велики повод за евхаристијско приношење бескрвне жртве у знак сећања на рођење Богомладенца Христа као и на данашњи празник Обрезања Господњег и дан Светог Василија Великог послужио је да  чашу спасења приме и затвореници и они у тамницама, јер Тајна Тела и Крви Господње је дата свима на отпуштење грехова и живот вечни. Веома је прикладно што се затвореници сусрећу са Светом тајном Цркве баш овога дана, јер се у Литургији чији је аутор Свети Василије између осталог молимо и за „оне који су у тамницама заточени“.

 

 

Свету Литургију је служио старешина Храма Светог Саве протојереј Радоја Сандо уз прислуживање и појање студента Православног богословског факултета Душана Дуњића.  У пригодној беседи отац Радоја је нагласио да смо ка Богу сви позвани али да је на нама да ли ћемо тим путем кренути. Говорио је и о значају Тајне покајања и исповести. Уз дугогодишње искуство служења Свете Литургије у краљевачком затвору, свештеник Радоја износи следеће: „Ко год је имао прилике да се у сличним околностима сусретне са људима који су осуђени на затворску казну зна колико је дирљив начин како они реагују на овакав гест Цркве. Они, упркос силним погрешкама које су их довеле на такво место, дословно осећају како је Господ милостив према њима. Врло често има и суза што сведочи о искреном прихватању утехе коју Црква дарује својим присуством.“

Евхаристијско сабрање завршено је благодарењем, отпустом и окрепљењем да оно лоше једном учињено може да се кроз преумљење и сагледавање промени на добро.

Душан Дуњић, студент теологије

Contact Us