Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Света Архијерејска Литургија у Светосавском храму у Краљеву

У трећу недељу по Духовима 11. јула 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Саве у Краљеву. Његовом Преосвештенству саслуживали су: архимандрит Дамјан (Цветковић), протојереј-ставрофор Ненад Илић, старешина храма протојереј Радоја Сандо, протонамесник Дејан Марковић и ђакон Милутин Балтић, док је певницу водио протопсалт Иван Трајковић.

 

Владика је, у складу са данашњим Јеванђељем, беседио о духовном виду и испитивању Закона Божијег, рекавши:

– Ми који се причешћујемо Телом и Крвљу Господа нашега Исуса Христа треба да стекнемо ум Христов, а то можемо уколико испитујемо Писма и усклађујемо свој живот према Закону Божијем. То је наша светлост и ми друге немамо. А како ће овај свет ићи то не зависи од нас. Од нас зависи како ћемо свој живот управити.

Владика је подсетио на Христове речи како не треба да бринемо о пролазним стварима овога света, тј. шта ћемо јести и пити или у шта ћемо се оденути – јер Отац наш Небески храни и птице које не сеју, нити жању, не сабирају у житнице, а кринове у пољу који се не труде нити преду облачи лепше од царева. Ако најпре тражимо од Господа непролазна богатства, тј. Царства Небескога, Он ће нам додати и овоземаљска блага која су нам потребна за наше спасење, рекао је Владика.

У наставку Свете Архијерејске Литургије, уследило је причешћивање Светим Тајнама Христовим.

Вероучитељ Филип Зеленовић

Contact Us