Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Света Архијерејска Литургија у Сирчи код Краљева

У четвртој недељи Часног поста, 18. 3. 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Сирчи код Краљева. Преосвећеном су саслуживали: архијерејски намесник жички протојереј-ставрофор Ненад Илић, протојереј-ставрофор Станоје Лазаревић, сирчански парох протојереј Драган Јовић и протођакон Александар Грујовић.

Храм Светог пророка Илије био је испуњен верним народом, који је дошао да прими благослов од свог пастира и осети духовну радост његове посете. Такође, овом литургијском сабрању присуствовао је и велики број деце из ОШ „Јован Цвијић“ из Сирче, које је довео вероучитељ Филип Зеленовић.

 

Епископ је подсетио верни народ у својој беседи да смо у овој недељи на пола пута до најрадоснијег празника Васкрсења Господа Исуса Христа. Такође, нагласио је да је ова недеља посвећена и Светом Јовану Лествичнику. Појаснио је зашто је књига „Лествица“ битна за живот сваког хришћанина. Тридесет лествица су пут узношења са земље ка небу, а свака од њих је савладавање једне страсти и задобијање једне врлине. Господ нам заповеда не само да се клонимо зла, већ и да чинимо добро. Не можемо се уклонити од зла, ако не задобијемо врлине као што су: смирење, трпљење, љубав. У данашњем Јеванђељу чули смо како нам Господ Исус Христос поручује да се зли и нечастиви род „изгони само постом и молитвом“.

Епископ је истакао да онај који пости треба да има вере, а онај који има вере има и љубави према Богу. Ко има љубави према Богу, Бог га још више љуби, јер је он дошао да препознамо да је Он Љубав. Он је из превелике љубави, пролио Своју пречасну Крв.

На крају беседе, Епископ је поручио свом народу да није довољно бити само добар, јер човек може бити добар тако што не чини зло људима. Али се поставља питање, да ли је он добар према себи ако не пости, ако се не моли, ако не верује истинито? Потребно је да нас Господ Бог похвали, примети и препозна као своје. Да нас постави тамо где је живот вечни и где је вечна радост.

 

Велики број верника и деце, који су се спремали постом и молитвом, приступили су Светој Чаши Крви и Тела Христовог и тако наставили пут ка празнику Васкрсења Христовог и Његове победе над смрћу.

Благочестиви народ је отишао својим домовима, охрабрен поукама и саветима свог пастира.
Парохија сирчанска и верни народ који долази у ову светињу, благодаре Епископу Јустину на посети и речима охрабрења.

Александар Јовић, вероучитељ

Contact Us