Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Света Архијерејска Литургија у Севојну

У 24. недељу по Духовима, када се мајка Црква молитвено сећа Преподобног Варлаама и Светог Павла Исповедника, велика Божија радост озарила је срца верујућих људи у Севојну и околини. Следујући речима Светог Кипријана Картагинског да „коме Црква није мајка, томе ни Бог није Отац“, много верујућих из овог места и околине похитало је у сретање свом Архипастиру.  Владика жички Епископ Јустин се као духовни отац радо одазвао позиву свештенства и народа и посетио ово место препуно љубави и праве народне побожности. То се управо могло видети и при дочеку Владике када су сви присутни од најмлађих до најстаријих у најбољем миру и реду узимали благослов за себе и своје најближе.

На Светој Литургији, Преосвештеном Епископу саслуживали су архијерејски намесник ужички протојереј-ставрофор Милош Босић, протојереј-ставрофор Милован Јараковић из Севојна, протојереј Миливој Илић из Ужица, протојереј Василије Савић из Севојна, протођакон Александар Грујовић и ђакон Аранђел Петровић из Ужица.

Сваки пут када се служи најважнија служба од свих, служба над службама – Света Литургија, мајка Црква као мајка свих нас одредила је да се чита по један одломак, по једно зачало из Светог Јеванђеља, да о њему тога дана размишљамо, о њему беседимо и из њега се поучавамо.

Тумачећи данашње прочитано Јеванђеље, Владика је истакао да сви треба да се поучимо како из примера старешине синагоге, тако и од жене која је задобила исцељење, јер су нам оба примера за сва времена посведочили колико је права, истинска вера заиста јака.  Владика је посебно истакао да поготово данас, ова прича је и више него актуелна и реална, јер имамо пуно примера савремених реклама које непрестано позивају људе да утеху и исцељење траже од људи који можда имају неку моћ да помогну, али не од Бога. Нажалост, много је људи који ће се пре за помоћ обратити разним врачарама и гатарима него Господу Богу. Тако је било и у Христовом времену, тако је и данас.

– Господ је тај који нас је створио, који нам дарује сваки потребан благослов за живот, и који нас позива да се не само крстимо, већ и да верујемо у Њега. Он је из своје неизмерне љубави, као праведни Бог дошао у свет да нас грешне спасе и избави од смрти. И то не неком пустом причом или бајањем, већ примером. Господ свим верујућим дарује не само и увек исцељење од телесне болести, већ истиниту веру, која нас једина спасава од смрти. Узалуд је телесно здравље без душевног, јер потребна је хармонија у телу. А душу једино можемо Богом и хранити и лечити. Зато морамо знати да је недељом наша хришћанска обавеза и дужност да пре свега своју душу нахранимо. Сви који су у храму данас, добри део су изабрали, али морамо знати да је хришћански живот целина а не тренутак. Зато морамо стално сведочити да смо хришћани, да верујемо у Бога, да се не стидимо, већ поносимо вером у Њега, јер кроз крст је и дошло спасење роду људском. Крст је тај који спасава, али не као символ већ као израз, и зато је једино Причешће лек за спасење, јер захтева и веру и труд, закључио је Владика.

Након Свете Литургије, свештенство храма Светог архангела Гаврила припремило је послужење у оближњем ресторану. У пријатној атмосфери, старешина храма о. Зоран захвалио се Владици на доласку и позвао га да опет благоизволи посетити верне људе овог краја.

ђакон Аранђел Петровић

Contact Us