Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Света Архијерејска Литургија у Сечој Реци

У недељу 8. по Педесетници, на дан успења Свете Ане, мајке Пресвете Богородице, Епископ жички Г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у старој Цркви брвнари у Сечој Реци.

Епископу су саслуживали Архијерејски намесник јереј Жељко Пантелић, протојереј-ставрофор Радосав Гајић, протојереј Александар Грујовић, јереј Томислав Гајић, ђакони Стефан Милошевски и Јован Стевановић. Током Свете Литургије, Владика је обнародовао одлуку Светог Архијерејског Синода да се протојереј Радосав Гајић уздигне у чин протојереја-ставрофора, те му је том приликом уручио напрсни крст.

 

Отац Радосав Гајић је овакву почаст заслужио својим несебичним трудом за скоро навршене четири деценије службе. Поред многих немерљивих духовних дарова које је изнедрио; за време службовања је, са својим парохијанима, саградио једну цркву и парохијски дом, а једну цркву обновио.

На Литургији се Владика обратио окупљенима беседом. Том приликом нас је поучио да је потребно у молитви созерцавати Свето Јеванђеље и напајати се водом живота са овога извора.

– Најпре треба да тражимо духовно, правду Божију, а све остало, што нам је на корист, придодаће нам се. Христос је био најжалоснији када је видео, да народ његов, кога Он хоће да спаси иде насупрот истине и насупрот праве вере. Све остало: болести, слабости и недаће, то Господ Бог исцељује. То се десило и приликом догађаја о коме говори данашње Јеванђеље. Господ је прво исцелио човека а касније је сабрао народ, око пет хиљада људи осим жена и деце, наситивши их хлебом и указавши им да је Он истинити Хлеб живота, рекао је Владика Јустин.

– Народ који се сабрао око Христа уложио је велики напор, најпре да би дошао на место Христове проповеди, а потом и да би саслушао Христову беседу која је дуго трајала. Приликом проповеди нису седели у удобним фотељама и амфитеатрима, већ на голети и камену, слушајући спасоносне речи Христове. Тако и ми, ако хоћемо да спознамо јеванђељске истине, морамо уложити како духовни, тако и физички подвиг. Овај догађај нас учи да Господ брине о нашем стању у овоме свету, али посебно о вечном спасењу, поучио је присутне Епископ Јустин.

 

 

 

 

Епископ је овом приликом уручио и две грамате донаторима сечоречке цркве. Грамате је доделио господину Драгију Лучићу и господину Горану Миловићу и захвалио им се на њиховом несебичном дару.

Након Свете Литургије сабрани су поделили трпезу љубави. Том приликом, протојереј-ставрофор Радосав Гајић захвалио се Владици на указаној части, као и свима који су овде поделили данашњу радост.

Јереј Томислав Гајић

 

Contact Us