Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Света Архијерејска Литургија у Храму Светих Јоакима и Ане у Прељини

У недељу 3. децембра 2017. године, на дан Преподобног Григорија Декаполита, Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Светих Јоакима и Ане у Прељини.

Преосвећеном Епископу саслуживали су архијерејски намесник љубићки јереј Никола Вучетић, архијерејски намесник качерски протојереј Светолик Марковић, архимандрит манастира Вујана Јован (Никитовић), јереј Радоња Мирковић, протођакон Александар Грујовић и ђакон Јован Тимотијевић.

У надахнутој беседи Владика нас је подсетио да је Господ Исус Христос дошао на земљу, пролио крв своју да би се сви људи спасили и основао Цркву као заједницу са Богом и свима светима. Да би кроз Цркву као заједницу свих светих спознали Бога, потребно је спознати ближњега свога, јер ако не спознамо ближњега свога не можемо ни Бога спознати. Тако опхођење према ближњем треба да буде начин постојања нас хришћана. Јер смо ми у овом свету гости, а домаћин је Господ Бог наш. Бог као домаћин се стара о целом свету као својој творевини, а нарочито о човеку коме је дао слободну вољу да расуђује шта је добро а шта зло, шта је на спасење, а шта на погибао.

Осврнувши се на речи Јеванђеља о безумном богаташу, Владика је управо скренуо пажњу да је тај богаташ  мислио само на своје благо и како да га сабере и умножи, не марећи уопште за ближњега коме је била потребна помоћ. Свакоме Бог даје различите дарове и у различитој мери, стога онима којима је више дато треба да помогну онима којима је мање дато и да све буде једно и једнако. Јер у овоме свету све је пропадљиво и привремено, али душу сачувати то је највредније. Живећи у овом свету треба мислити на оно вечно и највредније, а то је душа човекова. Да принесемо све на дар Богу и учинимо заједницу са Њим кроз примање Тела и Крви Христове, да би имали живот вечни. Тиме имамо залог вечног живота, јер се везујемо за вечног Бога. Зато треба да се одрекнемо себе и узмемо крст свој и кренемо за Христом. А крст наш јесте оно што нам је дато у овом свету да подносимо да би се уподобили Богу као светитељи. Увек старајући се о души која је претежнија у односу на тело.

Преосвећени Владика пожелео је срећан и благословен почетак Божићног поста.

После Свете Литургије уприличена је трпеза љубави, за време које се старешина храма Светих Јоакима и Ане јереј Никола Вучетић захвалио Његовом Преосвештенству Епископу жичком Господину Јустину на посети и благослову.

                                                                                                            ђакон Јован Тимотијевић

Contact Us