Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Света Архијерејска Литургија у Храму Свете Тројице у Краљеву

Анђелске Силе на гробу Твојем, и стражари бише умртвљени. А Марија стајаше код гроба, тражећи пречисто Твоје тело. Запленио си ад, не претрпевши од њега; сусрео си Дјеву, дарујући живот. Васкрсли из мртвих, Господе, слава Теби. (Васкрсни тропар 6. гласа)

У Недељу 15. по Духовима, Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Свете Тројице у Краљеву. Преосвећеном Епископу саслуживали су: архијерејски намесник жички протојереј Саша Ковачевић, старешина Храма Свете Тројице протојереј Мирољуб Попадић, протојереј Миломир Радић, протојереј Мирослав Андрић, протојереј Радован Парезановић, протојереј Милутин Балтић, јереј Ненад Ивановић, ђакони Стефан Симић и Горан Вучковић.

Након прочитаног јеванђелског зачала, где Господ Исус Христос говори о две највеће заповести, о љубави према Богу и према ближњем, Епископ Јустин је рекао да ове заповести представљају савршен закон љубави. Поред прве заповести, која нам говори да на првом месту треба да љубимо Господа, нашег Творца, целим својим бићем, кроз испуњавање друге заповести видећемо колико смо у Богу. Сваки човек може за себе да каже да воли Бога, може да Му се диви, да благодари Богу, али ту се не сме стати. Важно је колико се човек труди да помогне свом ближњем, јер од тога зависи колику љубав има и колико верује. Управо се у томе налази закон који нам је дат, а то је закон љубави.

Преосвећени Епископ Јустин је нагласио да своје спасење не можемо да замислимо без љубави према ближњима. Он је нагласио да је наше учешће у литургијском животу важно, али је све узалуд ако изоставимо љубав према ближњима, милосрђе, труд да помогнемо ближњем свом. Тиме се испуњава благодатни закон љубави. На томе треба да радимо читавог свог живота.

На крају беседе Епископ Јустин је рекао да смо од Свете Тројице добили све дарове да можемо целим својим бићем да се приближимо Богу и да Му служимо колико можемо.

Беседу Епископа Јустина можете послушати ОВДЕ.

По завршетку Свете Литургије уприличена је трпеза љубави.

Ђакон Горан Вучковић

Contact Us