Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Света Архијерејска Литургија у Гривцу

У шесту недељу по Педесетници, верни народ гривачких парохија и ширег подручја имао је част да буде удостојен учешћа на Светој Архијерејској Литургији. Епископ жички Г. Јустин служио је у храму посвећеном Рођењу Пресвете Богородице. Архијереју су на Светој Литургији саслуживали архијерејски намесник гружански протојереј Милосав Живановић, протојереј Воин Маловић, јереј Милан Шишовић, јереј Марко Денић, као и протођакон Александар Грујовић. У току Свете Литургије на малом входу, Владика је одликовао правом ношења напрсног крста проту Милосава Живановића за тридесетогодишњи рад у пастирској служби.

После Свете Литургије, Преосвећени се обратио народу речима: “Ево данас наша Света Црква описује један догађај који се десио у време живота на земљи Господа Исуса Христа. То је велико чудо које је Господ Бог учинио. Господ је све чудесно створио, све видљиво и невидљиво. Човек је круна Божијега стварања. Човеку је дато да може да расуди шта је добро, а шта зло у овоме свету. Све што је Господ Бог створио је добро. Једина мана је што је човек хтео да овај свет прилагоди себи, а не Богу. Наши прародитељи Адам и Ева били су призвани и позвани да живе бесконачно, без смрти, али само тако што ће држати заповести Божије и наслађивати се гледањем лица Божијега. Онога тренутка када су сагрешили смрт је ушла у њих и ево до дана данашњег човек је смртан. Али та смрт је побеђена Васкрсењем Христовим и зато ми хришћани који смо у Цркви потребно је увек да имамо непоколебљиву наду да ће Господ Бог милошћу својом нама дати спасење.“

На трпези љубави, верном народу се обратио протојереј-ставрофор Милосав, који се захвалио Епископу на посети, на служењу и одликовању правом ношењем напрсног крста.

Филип Маловић,

ученик Богословије

Contact Us