Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Света Архијерејска Литургија у Годачици

На дан када прослављамо Светог Јоаникија, првог Патријарха српског, Епископ жички Господин Јустин, служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Успења Пресвете Богородице у Годачици.

Епископу су саслуживали архијерејски намесник жички протојереј ставрофор Ненад Илић, протојереј ставрофор Мирослав Јаковљевић, протосинђел Сава (Илић), јереј Ненад Јаковљевић и ђакон Стефан Милошевски.

Храм је био испуњен верним народом годачичке парохије и околине. Највише радује присуство ученика из ОШ “Олга Милутиновић “ у Годачици, који су заједно са својим вероучитељом дошли да осете радост пастирске посете Његовог Преосвештенства.

 

Епископ је у својој беседи подсетио присутни народ на значај јеванђелске приче о талантима. Прича о талантима нам говори о једном господару који је поделио своје благо слугама. Тај господар је уствари Господ Бог који је даровао сваком човеку онолико таланта колико човек може да прими. Епископ је посебно нагласио да су ти таланти дар, али ако их човек правилно не употреби не може да их умножи и тиме употпуни вољу Божију. Он је ову причу осавременио, тако што је упоредио са данашњим светом који је добио таленат од Бога. Примере је нашао у данашњим спортистима, физичарима, математичарима, певачима. Спортиста добија таленат од Бога, али ако не иде на тренинге и не труди се, не може да их умножи. Такође, Владика је подсетио народ да ми уствари још не схватамо шта је живот. Мислимо да треба наситити себе и испунити све што срце зажели. Али, живот je само пут ка вечном Царству Божијем и спасењу.

Верници су приступили у великом броју Светој Чаши Крви и Тела Христовог. Тако је ова Света Литургија добила своје испуњење сједињењем верног народа са Христом. По изласку из храма деца су поздравила Епископа играма и песмама овог краја. На крају, парохијани и њихов месни парох приредили су трпезу љубави за све присутне вернике.

Народ овог краја захваљује се Епископу на архипастирској посети и дивној поруци, са надом да ће што чешће посећивати овај храм и крај.

Вероучитељ Ненад Петровић

 

 

Contact Us