Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Света Архијерејска Литургија и рукоположење у Храму Светог великомученика Георгија у Ужицу

Данас, 15/2. априла 2018. године, у првој недељи по Васкрсу, Томиној недељи, служена је Света Архијерејска Литургија у Храму Светог великомученика Георгија у Ужицу, у оквиру које је у свештенички чин рукоположен ужички ђакон Аранђел Петровић у чин свештеника.

Његовом Преосвештенству Епископу жичком Господину Јустину саслуживали су: протојереј-ставрофор Милош Босић, архијерејски намесник ужички, протојереј-ставрофор Зоран Јанковић, старешина Храма Светог великомученика Георгија у Ужицу, протојереј-ставрофор Милић Драговић, старешина Храма Светог апостола и јеванђелисте Марка у Ужицу, протојереј Милан Филиповић, протојереј Добрица Миленковић, протонамесник Љубан Петровић, протонамесник Александар Јевтић, јереј Владимир Дуканац, јереј Стефан Дамјановић, протођакон Александар Грујовић, ђакон Аранђел Петровић и ђакон Младен Стевановић.

Заједно са великим бројем верника Светој Архијерејској Литургији присуствовао је и градоначелник Града Ужица господин Тихомир Петковић, са својим сарадницима.

После читања Светог Јеванђеља, Епископ је беседио о јављању Васкрслог Господа женама мироносицама, апостолима и на крају апостолу Томи: ,,У Светоме Јеванђељу данас се  говори да се Господ Васкрсли јавио женама мироносицама,  које су отишле и говориле ученицима Христовим, апостолима, да је васкрсао Господ, али они не повероваше. И Господ улази у просторију, кроз закључана врата и говори ученицима својим: ,,Мир вам!“ Он каже: Ево, дајем вам нешто ново, што свет нема. Мене Отац посла да спасавам род људски. Као што је мене Отац послао, шаљем и ја вас. Примите Духа Светога, Духа Божијег, Духа силе. Којима задржите грехе – задржани су. Којима отпустите грехе – отпуштени су. Ослобођени су греха! Тада је установљена Свете тајна исповести.

Тома апостол није био присутан када се Господ јавио. Када су апостоли говорили да су видели Господа и да је васкрсао, он по људској немоћи и слабости није поверовао. Ипак, за недељу дана, Господ поново долази и одмах се обраћа Томи: Томо, говорио си да нећеш веровати, док не ставиш прсте у ране од клинова и док не ставиш прсте у ребра моја. Приђи и осведочи се! И Тома прилази и дотиче ране Христове и исповеда једном за свагда, за све нас: ,,Господ мој и Бог мој!“

То је сила Господа Исуса Христа, који није изабрао ни књижевнике, ни фарисеје, ни садукеје, ни моћне и силне тога времена, него је изабрао просте и неуке људе, који нису припадали неком високом сталежу. Нису имали неке одборе и своја удружења, па је он дошао и окупио људе око неке идеје, него је ишао и једнога по једнога сакупљао за дело своје. Да не кажу људи: ево, успело је дело, јер је Бог тада имао умне и знамените људе, силне, моћне.

Напротив, Он, силни и моћни Бог, који је речју својом све створио, и речју Његовом држе се небеса, и све је устројено речју Његовом и све се влада речју Његовом и усмерава ка оном што је Господ једном за свагда хтео да се сви људи спасу и да дођу познању истине и зато је Господ Бог и дошао и изабрао своје ученике и апостоле и дао им је власт и силу и моћ, да лече и да чине чудеса. И каже у Светом Писму: Ово што је записано у Писму то је довољно вама да поверујете. Да је Господ Исус Христос Син Божији и да је он дошао из превелике љубави према палом човеку да спасе читаво човечанство.

Преосвећени је даље говорио о превеликом смирењу и љубави Христовој, Који је дошао да спасе палог човека. Говорећи о тешком времену у ком живимо Епископ је верне подсетио да никада није било лако, нарочито за хришћане, јер хришћани када нема рата, погибије и мука, они се боре са невидљивим непријатељем, боре се са силама таме и  поднебесја. Такође, Епископ је рекао: ,,Дани наши су сви избројани, нико од нас не зна колико ћемо још живети, и зато док још имамо времена, свакога дана треба да се приближујемо Господу Богу, да вршимо вољу Његову, да се испуњавамо Духом Божијим, да задобијамо благодат, а ко задобије благодат, он има мир у души својој и залог вечнога и небескога живота! Црква већ 2000 година сведочи Христа и баш зато што је Црква Христова, њу ни врата пакла неће надвладати. И она ће у све векове и сву вечност, призивати и спасавати народ  Божији.“

 

У наставку, Преосвећени је у свештенички чин рукоположио ђакона Аранђела Петровића, уз радосно клицање свештенства и верног народа: Достојан, Достојан, Достојан!

Након Свете Архијерејске Литургије, у парохијском дому, приређена је трпеза љубави. Свечаној атмосфери, пригодним избором песама, посебно је допринео дечији хор при Храму Светог великомученика Георгија у Ужицу.

У току ручка, Преосвећеног Владику Јустина, градоначелника Града Ужица господина Тихомира Петковића, свештенство и све госте, поздравио је старешина храма протојереј-ставрофор Зоран Јанковић. Посебно се захвалио Његовом Преосвештенству Епископу жичком господину Јустину на доласку у Ужице. Прота Зоран је исказао радост, јер од данас наша Црква има још једног новог пастира стада Христовог.

Са надом да ће нас Његово Преосвештенство Епископ жички господин Јустин поново посетити, растасмо се у радости, укрепљени благодатним даровима несазнајне милости и љубави Божије!

                                                                                                                          ђакон Младен Стевановић

У повратку из Ужица, Епископ је у поподневним часовима посетио манастир Никоље и том приликом одржао помен поводом четрдесет дана од упокојења игуманије никољске Евпраксије.

 

Contact Us